zaterdag 8 mei 2010

Palau de la Música

In een zijstraatje van de Via Laietana, een boulevard die het oude centrum van Barcelona doorkruist, staat het Palau de la Música. Dit concertgebouw werd ontworpen door Lluís Domènech i Montaner, één van de bekendste architecten van het Catalaans modernisme.

Het werd gebouwd voor het koor van een groep Catalaanse textielindustriëlen, het Orfeó Català. De bouw begon in 1905 maar moest in 1906 stilgelegd worden omdat de financiële middelen uitgeput waren. Dankzij giften van muzikanten en burgers konnen de werken later opnieuw opgestart worden. Het werd in 1908 voltooid en in 1971 tot Nationaal Monument uitgeroepen. In de jaren 80 heeft Óscar Tusquets het gebouw prachtig gerenoveerd, zodat het weer aan de hedendaagse normen van een concertzaal voldoet. In 1997 werd het Palau de la Música door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Momenteel beschikt de grote concertzaal over 2073 zitplaatsen.

De buitenmuren zijn van rode steen en overdadig versierd met mozaïeken. De gevel wordt omgeven door mozaïekpilaren met de bustes van Palestrina, Bach en Beethoven. Op de hoek hangt een groot beeld van Miquel Blay, dat het Catalaans Volkslied wordt genoemd. Het absolute hoogtepunt van het Palau de la Música is de omgekeerde veelkleurige glazen koepel van de grote concertzaal, uniek in Europa. In dezelfde zaal vallen ook de beelden op van Richard Wagner en Josep Clavé, net als het indrukwekkend orgel op het podium.

Palau de la Música
Het Palau de la Música bezoeken kan enkel onder begeleiding van een gids. De rondleidingen vinden plaats tussen 10u en 15u30 (in augustus tot 18u), in het Engels, Catalaans of Spaans. Ze omvatten een 50 minuten durend bezoek aan de grote en kleine concertzaal en een videovoorstelling over de geschiedenis van het gebouw. Het is aan te raden tickets enkele dagen op voorhand aan te kopen omdat de plaatsen beperkt zijn. Uiteraard loont het ook de moeite om een concert bij te wonen. Meer informatie over de programmatie kun je vinden op de website van het Palau de la Música.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten