zondag 16 mei 2010

Torre Agbar

Eén van de meest opvallende moderne gebouwen van Barcelona is ongetwijfeld de Torre Agbar. Deze wolkenkrabber bevindt zich tussen de Avinguda Diagonal en de Carrer Badajoz, vlakbij de Plaça de les Glòries.

Het gebouw is 145 meter hoog en telt 34 verdiepingen, en bovendien nog 4 ondergrondse niveau's. De totale oppervlakte bedraagt 50.693 vierkante meter, waarvan er 30.000 bestemd zijn voor kantoren, 3.210 voor technische installaties, 8.132 voor diverse diensten en 9.132 voor parking. De toren werd officiëel ingehuldigd op 16 september 2005 door de Koning van Spanje en kostte in totaal ongeveer 130 miljoen euro. De eigenaar van het gebouw is de groep Aguas de Barcelona, die er ook zijn hoofdzetel en het merendeel van de verdiepingen in gebruik heeft. De rest van de ruimte wordt verhuurd.

De toren werd ontworpen door de architect Jean Nouvel in samenwerking met het bedrijf b720 Arquitectos. Het ontwerp zou beïnvloed zijn door enkele representatieve Catalaanse symbolen: de torens van de Sagrada Família en de bergen van Montserrat. Bovendien zou de ontwerper de toren gezien hebben als een soort geiser, opborrelend uit de zee. Dat zou op zijn beurt te maken hebben met het feit dat er zich een bedrijf in ging vestigen dat zich bezighoudt met water.

Torre Agbar
Een opvallend kenmerk van de Torre Agbar is zijn nachtelijke verlichting. De toren beschikt namelijk over 4.500 lichtpunten die onafhankelijk van elkaar kunnen geactiveerd worden, met gebruik van de LED technologie. Het gesofisticeerd verlichtingssysteem laat toe om 16 miljoen kleuren te projecteren en dat zorgt voor een indrukwekkend effect.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten