dinsdag 4 mei 2010

Budgetvriendelijk

In Barcelona is er altijd wat te beleven, maar de toegangsprijzen van sommige attracties zijn behoorlijk hoog. Vandaar dat ik in deze post eens musea en bezienswaardigheden in de kijker wil zetten die, altijd of op bepaalde dagen, gratis toegankelijk zijn. Ik heb een persoonlijke lijst samengesteld van de meest leuke, interessante of verrassende, maar budgetvriendelijke musea en bezienswaardigheden.

1. Parc de la Ciutadella: dit prachtige park is geïnspireerd op de Jardin de Luxembourg in Parijs en werd aangelegd op de terreinen van de voormalige citadel van Barcelona. Je vindt er naast een indrukwekkende fontein, de Cascada Monumental, ook prachtige wandelwegen, vele beeldhouwwerken, een romantische tuin en zelfs een meertje waar je met roeiboten kunt varen. De toegang is gratis.

2. Palau Robert: dit complex ligt aan de Passeig de Gràcia en omvat drie tentoonstellingszalen, een concertruimte, een informatiecentrum van de regio Catalonië, een toerismekantoor van de stad Barcelona, een boekenwinkel en een aangenaam park. De exposities en het park zijn steeds gratis toegankelijk.

La Pedrera
3. Arts Santa Mònica: in dit voormalige klooster organiseert men bijzondere tijdelijke tentoonstellingen, voornamelijk met als onderwerp toegepaste kunsten. Recente voorbeelden van de thema’s zijn architectuur of de kunst van het koken. Van op het terras van dit complex heb je een leuk uitzicht over de Rambla. De toegang is steeds gratis.

4. MHC oftewel Museu d'Història de Catalunya: een aangenaam en modern museum over de geschiedenis van Catalonië. Vanop het dakterras heb je een geweldig uitzicht over de haven en de stad. De toegang is gratis op elke eerste zondag van de maand, 23 april, 18 mei, 11 en 24 september, telkens van 10 tot 14u30.

5. CosmoCaixa: dit interactief wetenschapsmuseum is zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken. De toegang is gratis op elke eerste zondag van de maand, van 10 tot 20u.

6. Museu Picasso: wie Barcelona bezoekt, mag ongetwijfeld het museum over Picasso niet overslaan. Elke eerste zondag van de maand gratis toegankelijk van 10 tot 20u, de andere zondagen van 15 tot 20u.

7. MNAC: het Museu Nacional d'Art de Catalunya biedt een totaaloverzicht van de Catalaanse kunst tussen de Romeinse periode en de twintigste eeuw en is gratis toegankelijk op elke eerste zondag van de maand, van 10 tot 14u30.

8. Font Màgica de Montjuïc: vlakbij het MNAC bevindt zich de Fontein van Montjuïc waar je indrukwekkende klank- en lichtspelen kunt bewonderen. Van oktober tot april zijn er sessies op vrijdag en zaterdag, telkens om 19u, 19u30, 20u en 20u30 en van mei tot september op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens om 21u, 21u30, 22u, 22u30 en 23u. De toegang is gratis.

9. Museu Marítim: vlakbij de Port Vell (Oude Haven) bevindt zich dit zeevaartmuseum in een voormalig scheepsbouwcomplex. Inkom gratis op zondag van 15 tot 19u30.

10. Mercat de la Boqueria: dit is ongetwijfeld de bekendste en levendigste overdekte markt van Barcelona, gelegen aan de Rambla. Het is de grootste versmarkt van Spanje. Je kan de Boqueria uiteraard steeds gratis bezoeken, van maandag tot zaterdag.

Graag wil ik hier nog aan toevoegen dat in vele musea de toegang voor kinderen of gepensioneerden steeds gratis is. En op bijzondere feestdagen, zoals bijvoorbeeld op La Mercè, de feestdag van de patroonheilige van Barcelona, op 24 september, zijn ook een heleboel musea en bezienswaardigheden gratis toegankelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten