zaterdag 6 november 2010

Markten in Barcelona

De bekendste markt van Barcelona is zonder twijfel de Mercat de la Boqueria op de Rambla. Maar je vindt in de stad in totaal meer dan 40 markten, overdekt of in de open lucht. Vele daarvan springen in het oog omwille van hun rijke geschiedenis en architecturale kwaliteiten, of gewoon omdat ze een ideale plaats zijn om je inkopen te doen. Vandaar dat ik twee artikels zal wijden aan de markten in Barcelona. In deze post komt de Boqueria aan bod en in mijn volgend artikel zal ik een drietal andere markten bespreken die een bezoek ook absoluut verdienen.

Mercat de la Boqueria
In de eerste plaats heb je dus de Mercat de la Boqueria die dankzij haar bevoorrechte ligging in het commerciële centrum van de stad jaarlijks tienduizenden toeristen over de vloer krijgt. Net zoals in de andere versmarkten van Barcelona vind je hier alle mogelijke ingrediënten voor het bereiden van de typisch Catalaanse gerechten. En in de levendige sfeer die er heerst, merk je duidelijk een Mediterrane sfeer.

Oorspronkelijk was de Boqueria een markt in de open lucht, langsheen de huizen op de Rambla vlakbij één van de poorten in de oude stadsmuur rond Barcelona, namelijk de Pla de la Boqueria. Deze markt bestond al sinds de Middeleeuwen aangezien ze al vermeld wordt in documenten uit 1217. Ambulante handelaars en boeren uit nabijgelegen dorpen brachten er hun producten aan de man. In 1840 werd de overdekte markt van Sant Josep, wat de officiële naam is van de Boqueria, in gebruik genomen op het terrein waar ze zich nu bevindt. In 1914 kreeg de markt de metalen constructie zoals we die de dag van vandaag nog zien.

Momenteel telt de Mercat de la Boqueria 6.000 vierkante meter, 11 gangen en 300 kramen. In deze overdekte markt vind je ondermeer verse vis en schaaldieren, vlees en charcuterie, kruiden, groenten, fruit, conserven en diepvriesproducten maar ook bars en eetkramen. Je kunt er alle dagen, behalve zondag, terecht van 6 tot 21 uur.

Volgende keer zal ik het hebben over de Mercat de la Concepció, de Mercat del Ninot en de Mercat de Santa Caterina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten