maandag 15 november 2010

Bier uit Barcelona

Catalonië is uiteraard beroemd omwille van zijn cava, maar wist je dat in Barcelona ook twee prima pilsbieren gebrouwen worden? Ik heb het over Estrella Damm en Moritz.

Estrella Damm
Eerst zou ik het even willen hebben over het ontstaan van Estrella Damm. In de lente van 1872 ontvluchten August Kuentzmann en zijn vrouw Melanie hun geboortestreek Elzas omwille van de oorlog tussen Frankrijk en Pruisen. Zoals heel wat emigranten uit die tijd kozen ze Barcelona als bestemming. Aan het einde van de achttiende eeuw sprak men in de Elzas namelijk al van mogelijkheden die de Mediterrane landen boden: hun klimaat, gastronomie en hoge levenskwaliteit. Sommige van die landen beleefden trouwens op dat moment ook een bloeiende modernistische periode.

In 1876 stichtte August zijn bierbrouwerij Damm, net zoals hij er één had uitgebaat in zijn geboorteland. In de loop der jaren hebben zijn kinderen en kleinkinderen de traditie verder gezet. Ondertussen is men al aan de elfde generatie meester-bierbrouwers toe. Het brouwproces van Estrella Damm is nog steeds gebaseerd op het recept van de stichter uit 1876. Meer nog, er is een ander pilsbier van de Damm brouwerij, de AK Damm, dat nog steeds volledig gebrouwen wordt volgens het origineel recept.

De brouwerij werkt samen met de landbouwers uit het bekken van de rivier de Ebre om een gerst te bekomen die de juiste eigenschappen heeft voor het bereiden van haar bier. Dat gerst wordt verwerkt in de eigen mouterij te Bell-Lloc (nabij Lleida). Bovendien wordt bij het brouwen een ronde rijstsoort gebruikt, een typisch Mediterraans ingrediënt, dat de typische smaak aan het bier geeft.

Het bier Estrella Damm heeft een heleboel befaamde onderscheidingen gekregen zoals de Prijs van Wenen (1904), Londen (1905), Munchen (1906) en Parijs (1964). Bovendien won het de World Beer Championship in 1998 in Australië en in 2004 in Chicago.

De laatste jaren heeft de brouwerij Damm zijn aanbod bieren gevoelig uitgebreid zodat je momenteel niet enkel de pilsbieren Estrella Damm (5,4º) en AK Damm (4,8º) kunt verkrijgen maar ook bijvoorbeeld Free Damm (alcoholvrij), Damm Lemon (met citroensmaak en een sterkte van 3.2º), Voll Damm (met dubbele gisting en 7,2º sterk) en Bock Damm (donker bier met een sterkte van 5,4º).

Moritz
In de tweede plaats heb je het bier van Moritz. Tijdens de laatste decennia van de vorige eeuw was dit biermerk in de vergeethoek geraakt maar in 2004 werd het opnieuw gelanceerd. Ook dit pilsbier heeft zijn oorsprong in de Elzas want het werd in het leven geroepen door Louis Moritz Trautmann, een jonge Elzasser die naar Barcelona kwam en er in 1856 een kleine brouwerij overnam in de wijk El Raval. In 1864 bouwde hij de eerste grote bierbrouwerij van Barcelona, in de buurt van de Ronda Sant Antoni.

Dit bier heeft vele prijzen gewonnen waaronder de bronzen medaille tijdens de Exposición Vinícola Nacional van 1877, de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Barcelona van 1888 en de zilveren medaille op de Wereldtentoonstelling van Parijs van 1889. Tot halverwege de twintigste eeuw bezat Moritz een marktaandeel van zo een 25% van de Spaanse biermarkt. In 1978 moest de brouwerij echter zijn deuren sluiten omwille van grote verliezen die waren veroorzaakt door de overstroming van de terreinen van Moritz.

In 2004 beslisten de erfgenamen van de originele stichter van het biermerk om 30 miljoen euro te investeren in de renovatie van de oude fabriek en het merk opnieuw te lanceren vanuit Barcelona. Er werd een nieuw logo ontworpen, dat traditie en moderniteit met elkaar moest verenigen, en er werd een vloot knalgele Seat 600 aangekocht, een automodel dat volledig in Barcelona werd gefabriceerd.

Voor het vervaardigen van het bier van Moritz (dat een sterkte van 5,4º heeft) wordt gebruik gemaakt van extra bleke malt, water uit de bron van Font d’Or in de streek Montseny en aromatische hopbloemen uit Saaz (Tsjechië). Het bier heeft daardoor een zachte en minder bittere smaak dan andere bieren.

De herlancering van Moritz mag een succes genoemd worden want je kan het tegenwoordig praktisch in elke bar, restaurant of supermarkt van Barcelona verkrijgen. Het wordt verkocht in flesjes van 33cl, in blikjes of in een magnum fles (1,5 liter). Net zoals Damm heeft de Moritz brouwerij zijn assortiment bieren uitgebreid. Je kan naast de traditionele Moritz ook verkrijgen: Aigua de Moritz (alcoholvrij) en Moritz Epidor (sterk pilsbier van 7,2º).

2 opmerkingen:

  1. En weet je dat ze ook nog een erg lekker glutenvrij bier maken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazeker, Marianne! Het heet Estrella Damm Daura en het werd in de World Beer Awards 2008 verkozen tot het beste glutenvrij bier ter wereld.

    BeantwoordenVerwijderen