dinsdag 9 november 2010

Markten in Barcelona (vervolg)

In mijn vorige post had ik het reeds over de Mercat de la Boqueria en nu wil ik graag drie andere markten in Barcelona in de kijker plaatsen.

Markten Barcelona
In de eerste plaats heb je de Mercat de la Concepció in de wijk Eixample, namelijk in de Carrer Aragó. Deze markt werd ingehuldigd in 1888 en kreeg deze naam omdat een nabijgelegen kerk zo heette. In de buurt vonden er al sinds het midden van de achttiende eeuw markten in de open lucht plaats. In 1998 werd het complex volledig gerenoveerd.

Momenteel telt de Mercat de la Concepció 4.010 vierkante meter en je vindt er ondermeer vis, vlees, groenten en fruit maar ook een enorme keuze aan bloemen, planten en zaden. De markt is alle dagen open behalve zondag, namelijk op maandag van 8 tot 15 uur, van dinsdag tot vrijdag van 8 tot 20 uur en op zaterdag van 8 tot 16 uur.

Ook vermeldenswaard is de Mercat del Ninot, eveneens gelegen in de wijk Eixample, vlakbij Hospital Clínic. Hoewel ze zich in het toeristische centrum van Barcelona bevindt, is de toeloop van toeristen hier heel beperkt. Deze markt is in gebruik sinds 1894 en vond oorspronkelijk in de open lucht plaats. De originele naam luidt El Porvenir, maar ze is eigenlijk altijd in de volksmond Mercat del Ninot genoemd naar de naam van een heel populair café in de buurt. In 1933 werd de markt grondig vernieuwd en ook overdekt.

Momenteel ondergaat de Mercat del Ninot opnieuw een volledige renovatie die men hoopt af te ronden tegen eind 2011. Ondertussen is de markt wel open en je vindt er niet enkel etenswaren maar ook kramen met textiel- en huishoudproducten. De openingsuren zijn: alle dagen, behalve zondag, van 9 tot 21 uur en op zaterdag tot 15 uur.

Tot slot wil ik het nog hebben over de Mercat de Santa Caterina. Deze is gelegen in het oude centrum van Barcelona, in Ciutat Vella, niet ver van de kathedraal. Ze werd gebouwd op de plaats waar eerder een klooster stond met de naam Santa Catarina. De markt werd ingehuldigd in 1848. In de moeilijke jaren na de burgeroorlog, tijdens de jaren veertig van de vorige eeuw, was het een bevoorradingscentrum voor de inwoners van de dorpen en steden rond Barcelona. Ooit waren er ook kantoren van de stedelijke politie en een liefdadigheidsinstelling ondergebracht.

In 2005 werd het complex volledig vernieuwd, weliswaar met behoud van de originele structuur, zodat het één van de modernste gebouwen van Barcelona werd. Het meest opvallend hierbij is de dakconstructie in gekleurde keramiek met een golvende vorm. Dit dak is maar liefst 4.200 vierkante meter groot. Het mozaïek op het dak, met gigantische afbeeldingen van fruit en groenten, is het werk van de artiest Toni Cornella. Voor de constructie ervan werden 200.000 zeshoekige tegels van 15 cm in 67 verschillende kleuren gebruikt.

Naast vlees, vis, groenten, fruit, conserven en diepvriesproducten vind je in de Mercat de Santa Caterina ook onder andere drogisterijproducten, bloemen en planten. De openingsuren van deze markt zijn: maandag van 7u30 tot 14 uur, dinsdag en woensdag van 7u30 tot 15u30, donderdag en vrijdag van 7u30 tot 20u30 en zaterdag van 7u30 tot 15u30.

Als je meer informatie wil over de vele andere markten die je in Barcelona kan bezoeken, kun je terecht op de website van Mercats de Barcelona. Je kunt daar trouwens ook een agenda consulteren met activiteiten die op de diverse markten worden georganiseerd. Helaas is deze site voorlopig enkel beschikbaar in het Catalaans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten