vrijdag 12 november 2010

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Het Nationaal Museum van Catalaanse Kunst in Barcelona is vooral gekend onder de afkorting MNAC. Het bezit de belangrijkste collectie Catalaanse kunst ter wereld, vanaf de romaanse periode tot en met de twintigste eeuw. De hoofdzetel van dit museum bevindt zich in het Palau Nacional, een gebouw vlakbij de Magische Fontein van Montjuïc dat ingehuldigd werd in 1929 ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling. Het MNAC heeft ook drie filialen buiten Barcelona, met name de Biblioteca-Museu Víctor Balaguer in Vilanova i la Geltrú, het Museu Comarcal de la Garrotxa in Olot en het Museu Cau Ferrat in Sitges.

MNAC
Het Palau Nacional in Montjuïc werd gebouwd tussen 1926 en 1929 en was tijdens de Wereldtentoonstelling van 1929 het hoofdpaviljoen. Er werden meer dan 5.000 kunstwerken uit heel Spanje geëxposeerd. Het complex werd ontworpen door Eugenio Cendoya en Enric Catà, die onder leiding werkten van Pere Domènech i Roura.

Het gebouw heeft een symmetrische gevel, een centraal hoofdgebouw en twee zijvleugels. Op het centrale deel rust een koepel in romaanse stijl met daarnaast twee kleinere koepels. Het complex is 32.000 vierkante meter groot en uitgevoerd in classicistische stijl. De inrichting van het Palau is in Noucentistische stijl, een Catalaanse kunststroming van aan het begin van de twintigste eeuw. Er werkten heel wat artiesten aan mee waaronder de beeldhouwers Enric Casanovas en Frederic Marès en de schilders Manuel Humbert, Josep Obiols en Joan Colom.

De benaming Museu Nacional d’Art de Catalunya kwam er pas in 1990, via de Wet van de Musea die tot doel had om de her en der verspreide Catalaanse kunstwerken onder te brengen in één museum. Sinds de opening in 1934 was de naam gewoonweg Museu d’Art de Catalunya en bevatte het enkel collecties romaanse, gotische, renaissance en barokke kunst. Bij de hervorming in 1990 werden daar de verzamelingen aan toegevoegd van het Museu d’Art Modern (kunst uit de negentiende en twintigste eeuw), het Gabinet de Dibuixos i Gravats (tekeningen en etsen), het Gabinet Numismàtic de Catalunya (munten en penningen) en de Biblioteca General d’Història de l’Art (bibliotheek gespecialiseerd in kunstgeschiedenis).

In 1990 werd eveneens begonnen met renovatiewerken volgens het ontwerp van de architecten Gae Aulenti, Enric Steegmann, Josep Benedito en Augustí Obiol. In 1992 werden de centrale Ovale Zaal en de twee ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen vernieuwd. Tussen 1995 en 2004 werden nog belangrijke uitbreidingswerken gerealiseerd die het mogelijk moesten maken om de hele collectie kunstwerken van het MNAC tentoon te stellen.

Sinds 2004 herbergt het MNAC ook kunstwerken van de collectie Thyssen-Bornemisza die zich daarvoor in het klooster van Pedralbes bevonden, aan de andere kant van Barcelona. Het betreft ondermeer werken uit de gotische periode en rococo.

Het MNAC kun je bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 19 uur en op zon- en feestdagen van 10 tot 14u30. Elke eerste zondag van de maand is de toegang gratis. Info over de permanente en tijdelijke tentoonstelling vind je op de website van het MNAC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten