woensdag 24 november 2010

Picasso Museum van Barcelona

Dit museum over de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973) is gehuisvest in 5 naast elkaar gelegen huizen in de wijk La Ribera, in het oude centrum van Barcelona. Het beschikt over één van de meest uitgebreide collecties kunstwerken van Picasso. Het oorspronkelijk idee voor dit museum kwam van Picasso’s vriend Jaume Sabartés. De kunstenaar had hem in de loop der jaren heel wat schilderijen, tekeningen en reproducties geschonken en hij wou die onderbrengen in een museum. Sabartés wou het in Malaga huisvesten, de geboorteplaats van Picasso, maar de kunstenaar zelf suggereerde Barcelona omwille van de band die hij met de stad had.

Picasso Museum
Het Picasso Museum opende zijn deuren in 1963 en de collectie bestond uit de donaties van Sabartés (574 stukken), de werken die Picasso eerder al aan de stad Barcelona had geschonken, deze die al in het bezit waren van het Museum van Moderne Kunst van Barcelona en andere donaties van vrienden van Picasso en verzamelaars. Na de dood van Sabartés in 1968, schonk Picasso zelf nog een groot aantal items aan het museum, waaronder ongeveer 1000 van zijn allereerste werken die de familie van Picasso voor hem bijhield toen hij naar Frankrijk was verhuisd. Hieronder bevonden zich oude schoolboeken en schilderijen uit Picasso’s Blauwe Periode.

Momenteel bestaat de permanente collectie van het Picasso Museum uit 3.500 werken. De kunstwerken zijn chronologisch onderverdeeld in volgende afdelingen: Malaga, La Coruña, Barcelona, Malaga tijdens de zomers van 1896 en 1897, Madrid, Horta de Sant Joan, Barcelona in 1899 en 1900, Parijs in 1900 en 1901, de Blauwe Periode, de Rose Periode, Barcelona in 1917, de periode 1917 tot 1957, Las Meninas, Picasso als graveur en Picasso als keramist.

In het museum worden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd met werken van Picasso of andere kunstenaars. Als je enkel zo een tijdelijke tentoonstelling wil bezoeken (en niet de permanente) kun je in het museum de ingang nemen die zich een twintigtal meters rechts van de hoofdingang bevindt. Op die manier vermijd je de lange rij die zich soms voor de ingang vormt. Zoals ik reeds vermeldde in mijn post Budgetvriendelijk, wil ik hier nog aan toevoegen dat elke zondag van 15 tot 20u de ingang van het Picasso Museum gratis is, en elke eerste zondag van de maand zelfs de hele dag. Maar opgelet, ook op deze momenten is het noodzakelijk dat je een toegangsticket afhaalt aan één van de kassa’s.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten