donderdag 18 november 2010

Concerten en evenementen in Palau Sant Jordi

Op de heuvel van Montjuïc in Barcelona bevindt er zich een overdekte en multifunctionele hall, het Palau Sant Jordi. Ze werd gebouwd voor de Olympische Spelen van 1992 en wordt beschouwd als het juweel van de “Olympische ring van Montjuïc”. Deze zogenaamde ring bevat ook het Olympisch Stadion, het duikzwembad van Montjuïc en de zwembaden Bernat Picornell. Tijdens de Olympische Spelen vonden in het “Paleis van Sint Joris” de competities van het turnen plaats en ook de finales van het handbal en het volleybal.

Palau Sant Jordi
Het Palau Sant Jordi is het meest gebruikte Olympische complex van de stad, aangezien er aan de lopende band sportieve evenementen, concerten, theatervoorstellingen en beurzen georganiseerd worden. Voor sportieve activiteiten beschikt de grote zaal over een capaciteit van 16.500 zitplaatsen, terwijl er bij concerten plaats is voor 24.000 toeschouwers. Een verordening van de stad Barcelona beperkt het aantal toegelaten bezoekers echter tot 17.960. Naast de grote zaal beschikt het complex ook over een reeks zalen waar kleinere evenementen, vergaderingen en feesten gehouden kunnen worden.

Het gebouw werd ontworpen door de Japanse architect Arato Isozaki en ingehuldigd op 21 september 1990. Het wordt aanzien als een meesterwerk van architectuur en moderne ingenieurswetenschap. De structuur en gemechaniseerde elementen van het gebouw maken een grote flexibiliteit mogelijk zodat het Palau gemakkelijk is aan te passen aan de verschillende soorten activiteiten die er plaats vinden.

Het Palau Sant Jordi heeft al heel wat belangrijke evenementen gehuisvest, zoals finales van de Davis Cup tennis (in 2000 en 2009), finales van de Basketbal Euroliga (in 1998 en 2003), het wereldkampioenschap atletiek in zaal (1995) en motocross-, windsurf- en ski-evenementen. Voor het wereldkampioenschap zwemmen in 2003 werd er in de zaal zelfs speciaal een reglementair zwembad van 50 op 25 meter aangelegd waar de voornaamste wedstrijden werden gehouden.

Tussen de vele concerten die er plaats vonden vallen er een aantal bijzonder op. Bijvoorbeeld Bruce Springsteen koos deze zaal uit om er in 2002 de officiële DVD op te nemen van zijn wereldtournee en er traden wereldartiesten op zoals Black Eyed Peas, U2, Queen, Coldplay, Iron Maiden, Britney Spears, Madonna, Tina Turner, Robbie Williams, enz.

Uit de programmering van de volgende maanden in Palau Sant Jordi zou ik nog even willen vermelden: concert van Shakira (24 november 2010), concert van Lady Gaga (7 december 2010), Disney on Ice (24 tot 26 februari 2011), concert van Kylie Minogue (12 maart 2011) en concert van Roger Waters, de voorman van Pink Floyd (29 maart 2011).

Actuele informatie over de programmering van deze concert- en evenementenzaal kun je ondermeer nalezen op de webpagina van Guía del Ocio over concerten in Palau Sant Jordi en op hun webpagina over evenementen in Palau Sant Jordi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten