zaterdag 27 november 2010

Tips om in Barcelona je weg te vinden

Als je tijdens je vakantie in Barcelona een bepaalde bezienswaardigheid of museum wil bezoeken of de route er naartoe wil uitstippelen, kun je uiteraard gebruik maken van een gps of een traditioneel papieren plan. Even een tip tussendoor, je kunt een gratis plan afhalen aan de infobalie van het grootwarenhuis El Corte Inglés op Plaça de Catalunya.

Plan Barcelona
Op de website van de stad Barcelona vind je echter twee handige hulpmiddelen die het heel gemakkelijk maken om een bepaald adres te vinden of zelfs de route om er met het openbaar vervoer heen te gaan. Omdat beide toepassingen enkel in het Spaans, Catalaans en Engels beschikbaar zijn, geef ik er graag een woordje uitleg over.

Mijn eerste tip betreft Plànolbcn, een interactief stadsplan. Links bovenaan het scherm vul je de naam van de straat in, het huisnummer en, in het geval het over een kruispunt gaat, ook de naam van de straat die de vorige kruist. Het in- en uitzoombaar plan toont je onmiddellijk waar het opgezochte adres is gelegen.

Daarna kun je allerlei gebouwen en diensten op het plan laten verschijnen zoals hotels en andere verblijfsaccommodaties, musea, bioscopen, theaters, sportaccommodaties, wifi-spots, winkelcentra en markten, kerken, restaurants, ziekenhuizen, parkings, bushaltes en trein- en metrostations. Bovendien kan je dit plannetje personaliseren zodat je bij latere bezoeken steeds onmiddellijk de gewenste informatie te zien krijgt.

In de tweede plaats is er Com s’hi va, een routeplanner. Aan de linkerkant van het scherm vul je het vertrekpunt in. Dat kan aan de hand van een adres, een kruispunt van twee straten of de naam van een bezienswaardigheid, museum of ander gebouw. De bestemming vul je op dezelfde manier in aan de rechterkant. De toepassing stelt je op een volgend scherm een aantal alternatieven voor waaruit je er dan één moet kiezen. Samen met de route vul je, bovenaan het scherm, ook de datum en het uur van de verplaatsing in, aangezien de trajecten met het openbaar afhankelijk zijn van hun uurroosters.

Op het resultaatsscherm vind je in de eerste plaats de snelste route. Als je op de link “All the itineraries” drukt, zie je al de andere mogelijke combinaties met metro, tram, bus en trein. Je zult merken dat er nog veel meer mogelijkheden zijn in deze toepassing. Zo kun je bijvoorbeeld het voorgestelde traject bekijken op een plannetje, de routes van de bus-, tram-, metro- of treinlijn in detail nalezen of de alternatieven voor de terugreis weergeven. Absoluut heel handig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten