woensdag 30 maart 2011

Muziek in L’Auditori

Het muziekcomplex L’Auditori is 42.000 m2 groot en werd ontworpen door de architect Rafael Moneo. Het bevindt zich vlakbij het Teatre Nacional de Catalunya en de Plaça de les Glòries, een plein waar drie belangrijke lanen van Barcelona samenvloeien: de Diagonal, de Gran Via en de Meridiana. Het gebouw werd in gebruik genomen op 22 maart 1999.

Auditori
Het complex ligt rondom een centrale patio waarop een grote glazen kubus staat met schilderwerken van Pablo Palazuelo. L’Auditori beschikt over een symfonische zaal, een zaal voor kamermuziek en een polyvalente ruimte. Je vindt er ook het Museum van de Muziek en de Muziekhogeschool van Catalonië.

De symfonische zaal telt 2.340 zitplaatsen en het podium is 260m2 groot zodat er grote symfonische orkesten, inclusief koor, kunnen optreden. De zaal voor kamermuziek heeft een podium van 120m2 en een capaciteit voor 700 toeschouwers. De polyvalente ruimte telt 344m2 als de zittribune is ingeschoven. Er kunnen hier tussen 300 en 500 personen plaatsnemen en het is mogelijk om er een centraal podium te plaatsen of een zijdelings.

Het Museum van de Muziek stelt meer dan 500 historische muziekinstrumenten tentoon in zijn permanente collectie, zowel afkomstig uit Europa als uit andere gebieden. In het historisch archief van het museum bevinden zich daarenboven 12.000 documenten, ondermeer afkomstig uit de nalatenschap van bekende componisten. Bovendien vind je hier een collectie van 7.800 objecten die de evolutie illustreren van de analoge en digitale geluidsopnames.

Het museum beschikt ook over een Sala dels Músics Catalans, die het thema behandelt van de muziek in Barcelona tussen 1880 en 1950, en een Sala d’Interactius, waar je als bezoeker interactief kunt omgaan met diverse muziekinstrumenten en maquettes. In een aparte ruimte van 200m2 worden tijdelijke exposities georganiseerd, uiteraard eveneens rond het thema “muziek”.

Het museum is alle dagen toegankelijk van 10 tot 18u, op zondag tot 20u. Op dinsdag zijn de deuren echter gesloten. Meer informatie over dit leuke museum vind je op de website van het Museu de la Música. De programmering van de concertzalen kun je consulteren op de website van L’Auditori.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten