dinsdag 31 mei 2011

Teatre Nacional de Catalunya

Het TNC, wat staat voor Teatre Nacional de Catalunya, is één van de belangrijkste culturele instellingen van Catalonië. Dit theater werd officieel ingehuldigd op 11 september 1997, met het doel om zowel nationale als internationale theaterstukken en andere culturele voorstellingen van hoge kwaliteit aan te bieden. Een klein jaar eerder, in november 1996 was één van de drie zalen van het theater echter al in gebruik genomen.

TNC
Het complex beschikt over drie zalen: de Sala Gran (870 zitplaatsen), de Sala Petita (450 zitplaatsen) en de Sala Tallers (400 plaatsen). Het werd ontworpen door de Catalaanse architect Ricardo Bofill en is één van de meest emblematische gebouwen van Barcelona.

In feite bestaat het complex uit twee verschillende structuren. Het hoofdgebouw is 20.000 m2 groot, heeft de vorm van een Griekse tempel en bevat de Sala Gran, de Sala Petita, de vestibule, de zone voor de artiesten en kantoren. Het tweede gebouw is 5.000 m2 groot en ziet er tegelijk traditioneel en modern uit. Het huisvest een polyvalente zaal, de Sala Tallers.

Tegenwoordig biedt het Teatre Nacional de Catalunya een gevarieerd programma aan van klassiek en hedendaags theater, voorstellingen voor kinderen en opera- , circus- , poppen- en dansvoorstellingen.

Het gebouw van het Nationaal Theater van Catalonië bevindt zich aan de Plaça de les Arts nr 1, naast L’Auditori en dicht bij de Plaça de les Glòries. Voor meer informatie over de programmering kun je terecht op de website van het TNC.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten