donderdag 19 mei 2011

De wijk La Ribera

Leuk om te bezoeken bij je verblijf in Barcelona is La Ribera, een wijk in het district Ciutat Vella, in het historische centrum van de stad. Tussen de dertiende en vijftiende eeuw vormde deze zone het economische centrum van Barcelona. In deze buurt werden dan ook heel wat herenhuizen gebouwd, waarvan je er nog vele kunt bewonderen in de Carrer de Montcada.

Born
De naam La Ribera is afgeleid van “riba” wat “oever” betekent in het Catalaans. Indertijd bevond de wijk zich namelijk nog vlak aan zee. Bovendien was de dichtbij gelegen wijk La Barceloneta toen nog een eiland, l’Illa de Maians geheten.

La Ribera wordt in twee sectoren verdeeld: de zone dichtbij de Via Laietana en de buurt die momenteel bekend staat onder de naam El Born. Deze laatste strekt zich uit rond de basiliek Santa Maria del Mar en werd gebouwd tegen de buitenkant van de oude stadsmuren. De buurt werd indertijd La Vilanova of Vilanova del Mar genoemd. Tegenwoordig wordt de benaming El Born ook wel gebruikt om de hele wijk La Ribera aan te duiden.

De wijk La Ribera verloor haar belangrijke positie in de zestiende eeuw, toen de economische activiteiten zich verplaatsten naar de wijk La Mercè en de nieuwe haven. In het begin van de achttiende eeuw werd de helft van La Ribera trouwens afgebroken om er een fort te bouwen, op de plek waar nu het Parc de la Ciutadella en de overdekte markt van El Born, de Mercat del Born, gelegen is.

Enkele interessante bezienswaardigheden in La Ribera zijn: de Llotja de Barcelona (ook Llotja de Mar genoemd) waar vroeger de handelaars van de stad samenkwamen, de basiliek Santa Maria del Mar, de in heropbouw zijnde Mercat del Born en het Picasso Museum. Bovendien vind je in El Born talrijke trendy boetieks en hippe bars en restaurants.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten