dinsdag 3 mei 2011

Palau Robert

Het Palau Robert ligt aan de Passeig de Gràcia 107, op de hoek met de Avinguda Diagonal. Dit gebouw werd geconstrueerd tussen 1898 en 1903 als privé residentie voor Robert Robert i Surís, markies van Robert, een invloedrijke politicus en financier. Momenteel is het Palau Robert eigendom van de Generalitat de Catalunya, de Catalaanse regering. Het complex omvat drie tentoonstellingszalen, een concertruimte, een informatiecentrum van de regio Catalonië, een toerismekantoor van de stad Barcelona, een boekenwinkel en een aangenaam park dat toegankelijk is voor het publiek.

Palau Robert
Toen Robert Robert i Surís aan het einde van de 19de eeuw de huizen verwierf op de hoek van de Passeig de Gràcia met de Diagonal, liet hij ze afbreken om er een residentie op te zetten in de stijl van andere herenhuizen die op de Passeig de Gràcia stonden. Hij vertrouwde het ontwerp toe aan de Franse architect Henri Grandpierre, die gekend was van zijn bijdrage aan de Wereldtentoonstelling van Parijs van 1900. De bouw stond onder leiding van architect Joan Martorell i Montells.

Het gebouw is een voorbeeld van neoklassieke architectuur. Het heeft een rechthoekig grondoppervlak en is gebouwd rondom een patio met een glazen dak. De klassieke stijl is beduidend verschillend van de modernistische stijl die rond 1900 in Barcelona veelvuldig gebruikt werd. De tuin werd ontworpen door de landschapsarchitect van de stad Barcelona, Ramon Oliva, die later ook de Plaça de Catalunya zou vormgeven. De vele palmbomen in het park waren afkomstig van de Wereldtentoonstelling in Barcelona van 1888.

Robert Robert i Surís stierf in 1929 en hoewel zijn familie het gebouw te koop had gesteld in 1934, gaf de volgende markies van Robert in 1936 opdracht aan de architect Francesc de Paula Nebot om een ontwerp te maken voor een nieuw gebouw op hetzelfde terrein. Het project heette “The Lido” en zou gaan bestaan uit een hotel, theater, feestzaal en cabaret. Uiteindelijk werden deze plannen geannuleerd en in november 1936 besliste minister Josep Tarradellas van de Catalaanse regering om het Palau Robert om te vormen tot zetel van het Ministerie van Cultuur van de republikeinse Generalitat. Het moet gezegd dat de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) toen volop aan de gang was.

Na de oorlog verwierf de familie Robert opnieuw het gebouw. In 1944 werd er een vennootschap opgericht die tot doel had om op het terrein een hotel en evenementenzaal te bouwen. Jaren later kocht Julio Muñoz Ramonet het gebouw maar door een conflict met de Banco Central, werd het uiteindelijk eigendom van deze bank. Op 11 mei 1981 verwierf de Generalitat de Catalunya het, samen met de aangrenzende kantoorgebouwen. Op 18 november 1997 werd het opengesteld voor het publiek, onder de naam Palau Robert.

In 2003 heeft de architecte Sílvia Farriol de oude aanpalende koetshuizen en de tuin gerenoveerd. De ruimtes waar vroeger de eigenaren hun voertuigen opborgen, werden omgevormd tot twee extra polyvalente zalen. Bovendien werd aan de Carrer Còrsega een muur afgebroken en vervangen door een hek zodat de tuin nu zichtbaar is vanaf de straat.

De toegang tot de gebouwen en de tuin van het Palau Robert is gratis. Je kunt er terecht van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 19u en op zondag van 10 tot 14u30. Meer informatie kun je nalezen op de website van het Palau Robert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten