vrijdag 29 april 2011

Museum van Ideeën en Uitvindingen van Barcelona

Eén van de nieuwste musea van de stad is het miba, het Museu d’Idees i Invents de Barcelona. De bedenker van dit project is de uitvinder Pep Torres. De bedoeling van het museum is “de latente creativiteit van de bezoeker wakker te maken en hem aan te zetten tot actie, zodat allen die miba binnenkomen de onweerstaanbare drang krijgen om hun ideeën uit te voeren”.

miba
Het miba is ondergebracht in een volledig gerenoveerd historisch pand dat zich bevindt achter het Stadhuis van Barcelona. Het telt 600 m2 en verspreid over twee verdiepingen vind je vier zones: de permanente museumcollectie, tijdelijke exposities, een lees- en documentatieruimte en een laboratorium voor het uitvoeren van experimenten, workshops en trainings.

De rode draad van de collectie van het miba is “uitvinding” en “creativiteit”. Zowel de collectie als het gebouw zelf stimuleren de bezoeker om te dialogeren met de voorgestelde ideeën. De ingang bijvoorbeeld nodigt de bezoeker uit om te “vliegen” door te wandelen op een doorzichtige glazen plaat. Dit is uiteraard af te raden voor mensen met hoogtevrees. Verder heb je ondermeer een glijbaan waarmee bezoekers zich letterlijk en figuurlijk in de ondergrondse verdieping van het museum kunnen “duiken”.

miba
Tot maart 2012 loopt de tijdelijke tentoonstelling Futour. Deze expositie biedt een imaginair traject langs dagelijkse objecten die we zullen gebruiken in het jaar 2300. Alle voorwerpen werden bedacht en vervaardigd door Pep Torres. Deze tentoonstelling werd reeds gepresenteerd in Bilbao, Pamplona, Badajoz en Madrid en kreeg toen een grote weerklank in de Spaanse pers.

Het miba is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 19u, zaterdag van 10 tot 20u en zon- en feestdagen van 10 tot 14u. Informatie over de toegangsprijzen en lokatie van het museum vind je op de website van miba.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten