zondag 17 april 2011

Stedentrip naar Barcelona zit in de lift

Onlangs presenteerde de Dienst Toerisme van Barcelona de resultaten van het voorbije jaar en de vooruitzichten voor 2011 voor de toeristische sector van de stad. Het bleek dat, na twee moeilijke jaren, 2010 een jaar was van de heropleving met meer dan 7,13 miljoen bezoekers en 14 miljoen overnachtingen. Joan Gaspart, de voorzitter van de Toeristische Dienst maakte eveneens bekend dat de bezettingsgraad van de hotels in Barcelona bleef steken op 74,75%, enkel omdat het aantal hotelbedden in de stad is blijven toenemen.

Stedentrip Barcelona
Het beste nieuws voor Barcelona zijn echter de vooruitzichten. In de maanden januari en februari van dit jaar hebben reeds 900.000 toeristen een stedentrip of vakantie doorgebracht in de stad en zijn er 1,7 miljoen overnachtingen geregistreerd (dat is een stijging met meer dan 17% ten opzichte van 2010). Het ziet er dus naar uit dat 2011 opnieuw een toeristisch recordjaar wordt voor Barcelona.

Nog volgens Joan Gaspart bevindt Barcelona zich momenteel op de vierde plaats in Europa voor wat betreft het aantal buitenlandse bezoekers. Dit ondanks het feit dat de voornaamste Europese bestemmingen voor stedentrips zoals Londen en Parijs (met respectievelijk 14,1 en 7,9 miljoen bezoekers uit het buitenland, tegenover 4,4 miljoen voor Barcelona) bij hun cijfers ook de toeristen optellen die verblijven in appartementen of in woningen van kennissen, iets wat Barcelona niet doet.

Voor de eerste keer waren het in 2010 de Fransen die de grootste groep buitenlandse toeristen in Barcelona vormden, gevolgd door de Italianen, Amerikanen en Britten, elk met meer dan een half miljoen bezoekers. Meer nog, er kwamen niet enkel 567.287 reizigers uit Frankrijk (zo een 13% meer dan het jaar ervoor), deze besteden ook het meest. Voor wat betreft betalingen met kredietkaarten zorgden ze namelijk voor 19,4% van de totale uitgaven door buitenlandse toeristen. Dit betekent een omzet van 311 miljoen euro, zo een 97 euro per dag (exclusief hotelkosten). Dat is bijvoorbeeld het dubbele van de omzet gerealiseerd door de Amerikanen.

Voor wat betreft de buitenlandse toeristen met het grootste groeicijfer vallen de bezoekers uit Zwitserland op. In 2010 bezochten er maar liefst 32% meer Zwitsers Barcelona dan het jaar ervoor. Ook reizigers uit de Scandinavische landen waren opvallend sterker aanwezig, namelijk 28% meer in 2010 dan het jaar ervoor. Tot slot, uit de rest van Europa kwamen er 1,88% minder toeristen naar Barcelona, in totaal 1,97 miljoen personen.

In deze economisch moeilijke tijden is het niet verwonderlijk dat de Barcelonezen het toerisme meer en meer beschouwen als een reddingsmiddel uit de crisis. Bijna 96% van de bewoners van de stad geloven dat het toerisme “eerder gunstig is voor de stad”, wat een recordcijfer is. In totaal 55% gelooft dat het toerisme “de economische sector is die de meeste rijkdom bijdraagt”, zo een 84,5% van de Barcelonezen geeft toe dat de toeristische sector "veel arbeidsplaatsen creëert" en 82,1% dat die “bijdraagt aan het onderhoud van de culturele voorzieningen”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten