vrijdag 8 april 2011

Torre de Collserola

De Serra de Collserola is een berg die behoort tot de Catalaanse bergketen Serralada Litoral en die de scheiding vormt tussen de stad Barcelona en de vallei Vallès Occidental. Het hoogste punt van deze berg is de 512 meter hoge heuvel Tibidabo. Op de berg bevindt zich eveneens de 445 meter hoge heuvel Vilana waarop de Torre de Collserola staat, een telecommunicatiemast die werd gebouwd naar aanleiding van de Olympische Spelen van 1992.

Torre de Collserola
De Torre de Collserola is een ontwerp van de Britse architect Norman Foster, die ook ondermeer de koepel van het Rijksdaggebouw in Berlijn en het World Port Center in Rotterdam ontwierp. Deze toren is 288 meter hoog en wordt hoofdzakelijk gebruikt als tv- en radiozendmast.

De centrale zuilschacht van de mast heeft een diameter van 4,5 meter. De dwarsstaven die de structuur ondersteunen geven de toren niet alleen een slank en onconventioneel uiterlijk maar vergroten ook de stabiliteit van de constructie. Vanuit drie punten van de onderste verdieping vertrekken steunkabels naar de basis van de toren en vanuit drie punten van de bovenste etage zijn steunkabels bevestigd naar de antenne bovenaan de mast.

De uitbouw van de toren bestaat uit 13 verdiepingen en de 10de etage, die zich op een hoogte van 135 meter bevindt, is open voor het publiek. Op dagen met een normale zichtbaarheid kun je er tot 70 km ver zien. Een bezoek brengen aan deze zendmast loont dan ook zeker de moeite. Kijk voor de tarieven en de openingsuren even op de website van de Torre de Collserola.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten