dinsdag 5 april 2011

Winkel- en vrije tijdscentrum Les Arenes

Sinds eind maart heeft Barcelona er een publiekstrekker bij. Aan Plaça d’Espanya, vlakbij de Fira de Barcelona, kun je voortaan een bezoek brengen aan Les Arenes (dit is de Catalaanse benaming, in het Spaans wordt het Las Arenas genoemd). Het betreft een oude arena voor stierengevechten die omgevormd werd tot shopping- en ontspanningscentrum. Het nieuwe complex telt maar liefst 106.000 m2 en heeft 200 miljoen euro gekost.

Les Arenes
Zeven jaar hebben de werken aan dit prestigieuze project geduurd. Gedurende een hele tijd werd het project echter stilgelegd omwille van financieringsproblemen. Erg spectaculair is het feit dat de geklasseerde gevel van de oude arena, in neomudejar-stijl, volledig werd geconserveerd. De structuur van de oorspronkelijke arena werd een hele verdieping uitgegraven zodat op de benedenverdieping een nieuwe constructie kon worden aangelegd.

Les Arenes telt 116 lokalen, waarvan de helft voor winkels is bestemd en de andere helft voor vrije tijdsactiviteiten. Het interieur van het complex is gestructureerd in de vorm van ringen en een grote centrale ruimte. Grijs is de overheersende kleur in de gemeenschappelijke ruimtes, waar de boomachtige gele pilaren opvallen. Deze kolommen vertakken zich in de bovenste verdieping.

De winkels zijn verdeeld over drie verdiepingen en bevinden zich telkens aan twee cirkelvormige gangen. Op niveau -1 vind je ondermeer de supermarkt Mercadona en Fnac, op de benedenverdieping bevinden zich bijvoorbeeld Nespresso en Tous en op de eerste verdieping liggen boetieks van Desigual en Mango, elk 900 m2 groot. Niettegenstaande tellen de meeste lokalen tussen 30 en 100 m2.

Op de tweede en derde etage is er een bioscoopcomplex gelegen met 12 zalen. Op de vierde verdieping is het fitnesscentrum Metropolitan gevestigd, dat ondermeer beschikt over een kuuroord en een cirkelvormige jogging-piste in open lucht. Op dezelfde etage kun je ook het Rockmuseum van Jordi Tardà bezoeken.

De bovenste verdieping is het architectonische hoogtepunt van Les Arenes. De koepel is vervaardigd uit gelamineerd hout en is in zijn soort de grootste van Europa, met haar 27 meter hoogte, 90 meter diameter en 330 meter omtrek. Van hieruit heb je een uitzicht over bijna heel Barcelona. Je vindt er een grote multifunctionele ruimte en diverse panoramische restaurants.

Naar verwachting zullen in de loop van 2011 zo een 10 miljoen mensen Les Arenes bezoeken. Vandaar dat in de vier ondergrondse etages plaats is voor 1.250 auto’s en 500 moto’s. Vanuit het complex heb je ook rechtstreeks toegang tot het metronetwerk van Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten