zaterdag 24 september 2011

Palau de la Virreina

Aan de Rambla, op de hoek met de wijk El Raval, staat een gebouw enkele meters verder naar achteren dan de andere gebouwen van de straat. Het is het Palau de la Virreina, één van de beste voorbeelden van de barokke bouwstijl in de Catalaanse architectuur.

Palau Virreina
De zalen en de patio van het gebouw doen dienst als ruimte voor tijdelijke exposities, ondermeer van La Virreina Centre de la Imatge, een kunstencentrum met voornamelijk aandacht voor fotografie. Het is ook de zetel van de dienst Cultuur van het stadhuis van Barcelona. En naast een permanente tentoonstelling van de Reuzen van Barcelona, vind je er ook Tiquet Rambles, waar je last-minute tickets kunt kopen voor theater, concerten, musea en filmvoorstellingen.

Aan het einde van de achttiende eeuw keerde Manuel Amat i Junyent, markies van Castellbell en onderkoning van Peru, terug naar Barcelona met een groot fortuin. Om zijn rijkdom te tonen liet hij een paleis bouwen met barokke en rococo decoratie. Dit gebouw werd opgericht tussen 1772 en 1778 en na het vroege overlijden van Amat ging zijn weduwe er wonen. Vandaar dat het gebouw bekend staat onder de naam Palau de la Virreina, wat Paleis van de Onderkoningin betekent in het Catalaans.

De plannen voor het paleis werden reeds getekend in 1770 maar het is niet met zekerheid bekend wie ze maakte. Men vermoedt dat het Josep Ausich was. De bouwwerken vonden plaats onder leiding van Carles Grau. Ondermeer de beeldhouwer Francesc Serra werkte mee aan het gebouw.

De hoofdgevel bestaat uit een symmetrische structuur met verticale assen en bevat balkons en zes pilaren met ionische kapitelen. De balkons zijn voorzien van relingen in smeedijzer. Twaalf kraagstenen ondersteunen een kroonlijst waarop een balustrade staat met twaalf grote vazen. De patio is bijzonder sfeervol en bevat een dubbel bordes vanwaar men de grote vensters van de salons kan zien die ingelijst zijn met gestreepte pilaren en rijkversierde panelen.

Het Palau de la Virreina en de tentoonstellingen zijn toegankelijk van dinsdag tot en met zondag van 12 tot 20u. En alvast nog een leuk detail: de inkom is gratis. Kijk voor informatie over de huidige tijdelijke exposities even op de website van Virreina Centre de la Imatge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten