woensdag 7 september 2011

De bekendste banketbakkerij van Barcelona

Aan de Rambla nr 83 bevindt zich Pastisseria Escribà, een banketbakkerij die niet enkel opvalt door het prachtige modernistische gebouw maar ook door het uitgebreide en exclusieve gamma van taarten, chocolade en andere zoetigheden dat er aangeboden wordt. Een bezoekje brengen aan Escribà kan ik absoluut aanraden.

Escribà
Banketbakkerij Escribà is gevestigd in het voormalige Casa Figueras. Dit gebouw werd vernieuwd in 1902 door Antoni Ros i Güell. Onder zijn leiding werkten er diverse modernistische kunstenaars mee. De gevel van het gebouw valt op door het gebruik van diverse decoratieve stijlen, met gebruik van smeedijzer, steen, mozaïek, gebrandschilderde glas en beeldhouwwerken in reliëf.

Sinds 1842 was er in dit Casa Figueras een pasta-winkel gevestigd. Het betrof een zaak die was opgestart door Jaume Figueras in 1820 in de Carrer Sant Ramon. Vandaar dat men in de gevel ondermeer een embleem in mozaïek ziet met de vermelding “Fundada en 1820” oftwel “Opgericht in 1820”.

In 1986 kocht de banketbakker Antoni Escribà het lokaal voor zijn zoon Christian en zijn echtgenote Eva Mora. De familie Escribà renoveerde het en sindsdien is het een banketbakkerij waar je ook ter plaatse iets kunt eten.

De oorsprong van banketbakkerij Escribà in Barcelona bevindt zich echter aan de Gran Via nr 546. In 1906 opende Mateu Serra i Capell er een nieuwe bakkerij. Hij werd na enkele decennia opgevolgd door zijn kleinzoon Antoni Escribà en de dag van vandaag zijn ook zijn achterkleinkinderen hier actief. In dit hoofdfiliaal aan de Gran Via worden dagelijks alle huisgemaakte producten van Escribà bereid.

Sinds de jaren 90 baat de familie Escribà trouwens ook een chiringuito uit, een bar en restaurant aan het strand van Bogatell, aan de Ronda Litoral nr 42. Dit lokaal is voornamelijk bekend omwille van zijn paella en andere rijstschotels, en vanzelfsprekend omwille van de desserts.

Kijk voor nog meer informatie even op de website van Escribà.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten