dinsdag 13 september 2011

Plaça de Sant Felip Neri

Een bijzonder leuk pleintje in Barcelona is de Plaça de Sant Felip Neri, genoemd naar de barokke kerk die er staat. Dit plein ligt in de Barri Gòtic (Gotische wijk) in het historische centrum van de stad waar zich ook ondermeer de Kathedraal en de Plaça de Sant Jaume bevinden.

Plaça Sant Felip Neri
De Plaça de Sant Felip Neri ligt op de voormalige middeleeuwse begraafplaats van Montjuïc del Bisbe, die vernietigd werd tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). In de muur van de kerk van Sant Felip Neri kun je nog de sporen zien van de scherven van de bom die gedropt werd door een vliegtuig van de antirepublikeinse troepen tijdens de Spaanse burgeroorlog. Dat gebeurde op 30 januari 1938. De bom ontplofte op het plein en veroorzaakte 42 doden waaronder voornamelijk kinderen die waren gevlucht naar de kelder van de kerk en daar verbrandden.

De stadsarchitect Adolf Florensa i Ferrer kreeg in de jaren 50 de opdracht voor de heropbouw van de plek. Hij besloot een plein aan te leggen en hierbij de gevels te gebruiken van de zetels van de gilden van kopergieters en van de schoenmakers, gebouwen die moesten wijken voor de aanleg van de Avinguda de la Catedral en de Via Laietana.

Achter de gevel van de voormalige gilde van schoenmakers is nu een schoenmakersmuseum gevestigd. Dit museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 14 uur.

De gevel van het gebouw dat het plein afsluit aan de Carrer de Sant Felip Neri werd door Florensa gerenoveerd met gebruik van originele elementen van verwoeste gebouwen. Hij legde er ook de achthoekige fontein aan die midden op het plein staat.

Omwille van de bijzondere, intieme sfeer die hangt op de Plaça de Sant Felip Neri, kan ik absoluut aanbevelen er eens langs te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten