donderdag 4 augustus 2011

Plaça de Sant Jaume

In het oude centrum van Barcelona bevindt zich de Plaça de Sant Jaume, het huidige administratieve en politieke hart van de stad. Op deze plek kruisten zich twee belangrijke wegen van de Romeinse nederzetting Barcino, aangelegd rond het begin van onze jaartelling, de Cardo en de Decumanus. Op dit kruispunt was het forum (de centrale marktplaats) en de tempel van Augustus gelegen. Van deze tempel zijn nog 4 kolommen bewaard gebleven. Je kunt deze bekijken in het Centre Excursionista de Catalunya in de Carrer Paradís.

Plaça Sant Jaume
De huidige naam van het plein is afkomstig van de kerk van Sant Jaume die in de Middeleeuwen op deze plaats stond. Aan het portaal van deze kerk werden de bijeenkomsten van de stadsraad gehouden totdat de huizen gekocht werden waar uiteindelijk het stadsbestuur zijn intrek zou gaan nemen, in de Carrer de la Ciutat.

In 1823 werd de kerk afgebroken om de Carrer de Ferran te kunnen aanleggen en kreeg het plein het uitzicht dat we nu nog kennen. Tot op dit moment was de Plaça de Sant Jaume trouwens een betrekkelijk kleine ruimte waar buiten de genoemde kerk en de bijhorende begraafplaats ook de gebouwen lagen waarin de stedelijke en regionale overheid zetelde.

De dag van vandaag liggen aan de Plaça de Sant Jaume het Palau de la Generalitat de Catalunya (het Paleis van de Catalaanse Regering) en de Casa de la Ciutat (het gebouw van het Stadsbestuur van Barcelona). Dit plein is bovendien de belangrijkste plek in Barcelona voor het organiseren van bijeenkomsten van castellers. Ondermeer tijdens de feesten van Santa Eulàlia en van La Mercè worden hier castells gebouwd, onder een massale publieke belangstelling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten