dinsdag 16 augustus 2011

Expositie over Picasso en Parijs

Nog tot 16 oktober 2011 kun je in het Picasso Museum te Barcelona gaan kijken naar de tentoonstelling “Devorar París. Picasso 1900-1907”. Deze boeiende expositie toont de evolutie van Picasso tussen het moment dat hij arriveerde in Parijs, in 1900, toen hij in contact kwam met een actieve internationale artistieke gemeenschap en het jaar 1907, waarin hij de voortrekker werd van de avant-gardistische kunst in de Franse hoofdstad.

Devorar París
Het contact dat Picasso had met schilders en beeldhouwers zoals Van Gogh, Gauguin, Puvis de Chavannes, Toulouse-Lautrec, Rodin, Steinlen en anderen was voor hem een revelatie. Het gevolg was ondermeer dat Picasso nieuwe schilder- en grafische technieken uitvond en dat hij nieuwe thema’s ontdekte gebaseerd op zijn eigen persoonlijke ervaringen en de moderne kunsten.

Hoewel Picasso door sommige critici ervan beschuldigd werd om het werk te imiteren van artiesten die hij aan het werk had gezien in Parijs, lijkt deze beschuldiging volledig uit de lucht gegrepen. Geen enkel werk van Picasso kan verward worden met een werk van een andere kunstenaar. Hij maakte enkel gebruik van de vernieuwingen van de artiesten uit die periode, net als van kunstenaars uit eerdere perioden, met het doel een persoonlijke stijl te creëren.

De tijdelijke expositie “Devorar París. Picasso 1900-1907” wordt georganiseerd in samenwerking met het Van Gogh Museum van Amsterdam en verenigt werken van Picasso met werken van ondermeer Cézanne, Van Gogh en Gauguin. De bedoeling is niet het oeuvre van Picasso te vergelijken met dat van andere kunstenaars maar om te tonen waardoor Picasso beïnvloed werd in het eerste decennium van de twintigste eeuw in Parijs.

De tentoonstelling is toegankelijk tijdens de openingsuren van het Museum Picasso, van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 20u. ’s Zondags van 15 tot 20u is de toegang gratis. Dit museum is gelegen in de Carrer Montcada 15-23. Kijk voor meer informatie op de webpagina van het Museum Picasso.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten