zaterdag 27 augustus 2011

Casa Lleó Morera

Op de Passeig de Gràcia bevinden zich tal van prachtige modernistische gebouwen, zoals het Casa Batlló en het Casa Amatller. Vandaar dat dit deel van de wijk Eixample in Barcelona ook wel de Quadrat d’Or wordt genoemd, hetgeen Gouden Vierkant betekent.

Casa Lleó Morera
Aan huisnummer 35 van de Passeig de Gràcia staat er een minder bekend pareltje van het Catalaanse modernisme, het Casa Lleó Morera. Dat was een project uit 1902 van de architect Lluís Domènech i Montaner. Het ging eigenlijk over de complete renovatie van het Casa Rocamora dat reeds in 1864 op die plek gebouwd was.

Voor de decoratie van het huis werkten een groot aantal ambachtslui en kunstenaars samen, zoals dat gebruikelijk was in die periode. Mario Maragliano en Lluís Bru realiseerden de mozaïeken, Antoni Serra i Fiter de elementen in keramiek, Antoni Rigalt i Blanch de glasramen en Gaspar Homar en Josep Pey de meubelen.

De gevel van de benedenverdieping werd versierd met grote en diverse modernistische ornamenten. Het meest opvallend waren de beeldhouwwerken van Eusebi Arnau die vrouwelijke personages voorstelden en die zich bevonden aan de ramen naast de ingang van het gebouw. De onderkant van de galerij van de eerste verdieping was gedecoreerd met een groep beeldhouwwerken die vrouwelijke hoofden weergaven.

Al die ornamenten werden verwijderd toen de werken plaatsvonden voor de verbouwing van de benedenverdieping tot winkel. De beeldhouwwerken van Eusebi Arnau werden vernietigd en de vrouwelijke hoofden werden gerecupereerd door de verantwoordelijke van de nieuwe winkel. Later verkocht hij deze aan Salvador Dalí, die ze nog later zou plaatsen aan een gevel van de patio van zijn museum in Figueres.

Ter hoogte van de eerste verdieping, naast de vensters, staan er vrouwelijke figuren. Zij stellen de technische vooruitgang voor en tonen een grammofoon, een lichtpeertje, een telefoon en een camera.

De architect Òscar Tusquets stond aan het hoofd van de renovatie van de rest van het gebouw die halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw plaatsvond. Hij verving het pinakel bovenop het gebouw en de kroonlijst die reeds tijdens de Spaanse burgeroorlog in 1936 veel schade hadden opgelopen. In het jaar 1992 werd opnieuw een verbouwing uitgevoerd waarbij enkele originele elementen van de gevel werden gerecupereerd.

Aangezien het Casa Lleó Morera privé eigendom is, kan het spijtig genoeg binnenin niet bezocht worden. Desondanks loont het zeker de moeite om tijdens een wandeling over de Passeig de Gràcia even halt te houden bij dit prachtige gebouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten