dinsdag 23 augustus 2011

Jazz Club Jamboree

Een begrip in Barcelona is Jamboree, een jazzclub die elke dag twee optredens presenteert. In deze jazzkelder op de Plaça Reial, vlakbij de Rambla, hebben in de loop der jaren vele jazzlegendes het beste van zichzelf gegeven. Als je van jazz en/of blues houdt, kan ik deze club absoluut aanbevelen.

Jamboree
Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw biedt Jamboree een programmering aan van uiteenlopende Catalaanse en internationale jazzgroepen. Het gaat hierbij niet enkel om bekende namen maar ook om nieuwe maar veelbelovende artiesten. De club is bekend omwille van een goede mix tussen lokale en buitenlandse artiesten en om de brede waaier van stijlen die aan bod komen zoals dixieland, bop, fusion, vocale jazz, mainstream, nu jazz, tango jazz, flamenco jazz, latin jazz, avant-garde, blues en gospel.

De laatste jaren waren er onder andere concerten van Jerry Bergonzi, The Fringe, Mina Agossi, Freedom Jazz Quintet, Brian Auger, Jesse Davis, Dick Oats, Yarom Herman, Nasheet Waits, Christian Scott, Al Foster, Kurt Rosenwinkel, Mark Turner, Jordi Rossy, Perico Sambeat, Horacio Fumero, Albert Bover, Gorka Benítez en Giulia Valle.

Bijzonder zijn elke eerste dinsdag van de maand de optredens van een groep die tango jazz speelt. De laatste woensdag van de maand is het de beurt aan de Big Acoustic Band, de big band van Jamboree. Sinds 2001 organiseert Jamboree bovendien elke maandag WTF! Daar wordt jazzmuziek gemengd met hip-hop en elektronische muziek.

Barcelona was de eerste Spaanse stad waar jazz gespeeld werd. Volgens kenners werden de eerste jazzsessies er gehouden in de jaren 20, in het Teatre Principal op de Rambla. Na de Spaanse burgeroorlog ontstonden de Hot Club en de Jubilée Jazz Club die gerenommeerde artiesten naar Barcelona haalden. Het succes van Jubilée leidde tot de oprichting van de Jamboree.

Jamboree
In het begin van de jaren 60 maakte de ondernemer Joan Roselló van de bar Brindis op de Plaça Reial nr 7 een jazzkelder met de naam Jamboree, wat in Zoeloetaal “bijeenkomst van volksstammen” betekent. In die club werden oorspronkelijk jazz sessies gehouden van de Jubilée Jazz Club. In 1968 sloot Jamboree haar deuren, enerzijds door de gedaalde interesse in de jazzmuziek en anderzijds door het grote succes van het aanpalende Tarantos waar flamenco-optredens plaatsvonden.

In 1992 kocht Javier Cámara het lokaal waar eerder Jamboree gevestigd was met de bedoeling het te heropenen. In juli van dat jaar begon een nieuw tijdperk voor de jazzclub. Negen maanden later werd de club doorverkocht aan Grup Mas i Mas. Die is nu nog steeds eigenaar van Jamboree, net als van een aantal andere muziekclubs in de stad. Een nieuwe formule werd geïntroduceerd, de Jazz & Dance, waarbij na het dagelijkse concert een danssessie wordt gehouden onder begeleiding van gerenommeerde DJ’s van zwarte muziek. Deze formule zorgde ervoor dat in de loop der jaren opnieuw het succes groeide, ook bij het jongere publiek.

Jazz Club Jamboree is gelegen aan de Plaça Reial, nr 17. De jazzconcerten vinden dagelijks plaats om 21 en 23u en de discotheek opent telkens om 24u. Meer informatie over deze jazzkelder en de andere zalen van Grup Mas i Mas kun je consulteren op de website van Jamboree.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten