woensdag 31 augustus 2011

Taxi's in Barcelona

Er zijn tal van mogelijkheden om je in Barcelona te verplaatsen, ondermeer via metro, bus of tram. Maar op sommige tijdstippen of voor bepaalde trajecten kan het noodzakelijk zijn om een taxi te nemen. Vandaar dat ik in deze post even de informatie over de werking van de taxi’s in Barcelona op een rijtje wil zetten.

Taxi
De taxi's in Barcelona zijn herkenbaar aan hun zwart met gele kleur. Voor hun diensten zijn twee tarieven van toepassingen. Enerzijds zijn er de prijzen voor verplaatsingen binnen de agglomeratie van de stad en anderzijds bestaan er tarieven voor verplaatsingen van of naar een plek buiten de stad. In deze post zal ik het enkel hebben over de taxitarieven binnen de stad.

Voor het bepalen van de taxiprijs wordt altijd een taximeter gebruikt. Die staat steeds vooraan in de taxi op een goed zichtbare plaats. De chauffeur moet de meter aanschakelen bij het begin van de reis en hem stoppen als de bestemming bereikt is.

Als je bagage hebt, zal de taxichauffeur helpen om deze in de koffer van het voertuig te plaatsen. Roken in taxi’s is verboden. Als je wil dat een taxi op je wacht na een rit te hebben gemaakt, dan mag de bestuurder je vragen om de prijs totnogtoe te betalen en een extra prijs van een half uur wachttijd (zie de tarieven hiervoor onderaan). Als je niet binnen de afgesproken tijd terug bij de taxi bent, mag de bestuurder de service beëindigen.

Belangrijk is te weten dat de geldende tarieven altijd worden getoond op een sticker die hangt aan de ramen achter in de taxi en dat de bestuurders altijd wisselgeld bij zich moeten hebben terug te kunnen geven op 20 euro.

Taxi
Om in Barcelona een taxi te nemen kun je naar één van de vele taxistopplaatsen gaan. Op die stopplaatsen moet je het eerste voertuig nemen dat geparkeerd staat. Je kunt ook een vrije taxi (met het licht op groen) tegenhouden op straat door met de hand een signaal te geven. Dat doe je best aan een hoek.

Het is ook mogelijk om per telefoon een taxi te bestellen. Er zijn meer dan 20 taxicentrales actief in Barcelona waarvan ik hier een aantal telefoonnummers vermeld:
- Catalunyataxi: 932191412
- Ràdio Taxi Barcelona: 902222111
- Ràdio Taxi 033: 933033033
- Teletaxi Barcelona: 932134131

Als je een taxi per telefoon gereserveerd hebt, zal hij aankomen op de gevraagde plaats met de taximeter reeds in werking. Het bedrag dat betaald moet worden voor de rit tot aan de afgesproken instapplaats is echter beperkt. Verder in deze tekst, bij de tarieven, kun je dit maximumbedrag vinden.

Voor wat betreft de taxiprijzen in Barcelona stad, zijn er twee tariefklassen van toepassing. Voor alle duidelijkheid, de vermelde prijzen zijn de tarieven voor 2011.

Tarief 1 is geldig op werkdagen van 20 tot 8 uur en op weekend- en feestdagen de hele dag. Dit tarief als volgt: instapbedrag 2 euro + 1,15 euro per km + wachtprijs 19,59 euro per uur. Tarief 2 is geldig op werkdagen van 8 tot 20 uur. Het tarief bedraagt: instapbedrag 2 euro + 0,90 euro per km + wachtprijs 19,49 euro per uur.

Bij deze prijzen kunnen nog allerlei supplementen van toepassing zijn. Ik geef hier een overzicht van de voornaamste:
- Vertrek of aankomst in de luchthaven: + 3,10 euro
- Vertrek of aankomst aan de kade voor cruiseschepen: + 2,10 euro
- Vertrek aan het congrescentrum Fira Barcelona l’Hospitalet : + 2,10 euro
- Vertrek aan het treinstation Sants: + 2,10 euro
- Supplement per koffer groter dan 55x35x35 cm: + 1,00 euro
- Nachten van vrij-, zater-, zon- of feestdag tussen 0 en 6 uur: + 2,00 euro
- Speciale nachten tussen 20 en 8 uur (23-24 juni, 24-25 december en 31 december-1 januari): + 3,10 euro

Houd er ook rekening mee dat een taxirit die vertrekt vanaf de luchthaven El Prat minimaal 20 euro kost (alle supplementen inbegrepen).

De prijs die je betaalt om een taxi op bestelling naar een afgesproken plek te laten komen bedraagt maximaal 4,20 euro in Tarief 1 en 3,40 euro in Tarief 2. De totale minimumprijs voor een rit op bestelling bedraagt 7 euro.

Tot slot wil ik nog even vermelden dat er een dienst is voor voorwerpen die gevonden of verloren zijn in een taxi. Deze dienst is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 20 uur via telefoonnummer 902 101 564. Na deze uren is er een antwoordapparaat ingeschakeld. Je kunt hier een verloren voorwerp melden en de taxichauffeurs kunnen hier meedelen als ze een voorwerp aantroffen in hun taxi. Het e-mailadres van deze dienst is: objper-taxi@amb.cat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten