vrijdag 19 augustus 2011

Gran Via de les Corts Catalanes

Eén van de belangrijkste lanen van Barcelona is de Gran Via de les Corts Catalanes, die ook kortweg Gran Via wordt genoemd. Zij doorkruist de hele stad, min of meer evenwijdig met de kust, over een afstand van meer dan 8 kilometer. Het is één van de langste straten van Spanje en de nummering van de huizen gaat tot maar liefst 1198.

Gran Via
De Gran Via begint aan de grens met de grensgemeente l’Hospitalet de Llobregat, aan de kant van de luchthaven El Prat en vlakbij de Plaça d’Ildefons Cerdà, en eindigt aan de andere zijde van Barcelona, aan de grens met Sant Adrià de Besòs. Aan de laan liggen ondermeer de volgende bekende pleinen: Plaça d’Espanya, Plaça de la Universitat, Plaça de Tetuan en Plaça de les Glòries Catalanes.

In het zuiden, aan de stadsgrens met l’Hospitalet de Llobregat, gaat de Gran Via de les Corts Catalanes over in de Avinguda de la Granvia de l’Hospitalet en aan de noordzijde van de stad, bij de Plaça de les Glòries, verandert de Gran Via in een stedelijke autoweg.

In het ontwerp van de stadsarchitect Cerdà uit de tweede helft van de 19de eeuw dat “Projecte de reforma i eixample de Barcelona” heette en dat nu voornamelijk bekend is onder de naam “Pla Cerdà” werd de indeling van Barcelona grondig gewijzigd en de stad erg uitgebreid. De wijk Eixample, bijvoorbeeld, dateert uit die periode. De brede laan die nu Gran Via heet moest een brede laan worden die de dorpen rond het kustgebied van de stad met elkaar zou verbinden. Deze nieuwe weg kreeg oorspronkelijk de naam Letter N, Nummer 11.

In 1900 werd deze benaming echter vervangen door Cortes, een naam die men aanhield tot 1931. In dat jaar, na het uitroepen van de Tweede Spaanse Republiek, werd de laan tot Avenida de las Cortes Catalanas herdoopt. Op het deel van de laan tussen de Carrer de Balmes en de Rambla de Catalunya vielen diverse bommen van de Italiaanse luchtmacht tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1938). In 2001 werd een monument ingehuldigd ter nagedachtenis van de slachtoffers hiervan, vlakbij theater Coliseum.

Tijdens de dictatuur van Franco werd de weg officieel Avenida de José Antonio Primo de Rivera genoemd, naar de zoon van de ex-dictator Miguel Primo de Rivera. In 1979 tot slot, na het herstel van de democratie, werd de laan hernoemd en kreeg het haar huidige naam: Gran Via de les Corts Catalanes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten