maandag 8 augustus 2011

Motorfiets Museum van Barcelona

Enige tijd geleden werd in Barcelona het Motorfiets Museum ingehuldigd. Het is in feite een nieuwe vestiging van een museum dat al sinds 2002 bestaat in Bassella (in de Catalaanse provincie Lleida). Dat project was het gevolg van het werk van Mario Soler, een grote fan van motors en mechaniek en in de eerste helft van de vorige eeuw een gerenommeerde hersteller en verzamelaar van motorfietsen.

Motorfiets Museum
De collectie motorfietsen van Mario werd verder uitgebreid door zijn zonen Toni en Estanis. Ondertussen zijn zowel Mario als Toni overleden maar zet Estanis, op zijn beurt samen met zijn kinderen, de familietraditie voort. Zij waren het die in Bassella in 2002 het Motorfiets Museum oprichtten, een museum dat één van de beste in zijn soort in Europa wordt beschouwd.

Barcelona heeft een hoog aantal motorfietsen per aantal bewoners en ondermeer daarom werd deze stad gekozen voor de tweede vestiging van het Motorfiets Museum. Het is gelegen in de Barri Gòtic, vlakbij de Kathedraal, in het toeristische centrum van de stad. Het Museu de la Moto is gevestigd in de ondergrondse verdieping van het oude klooster van Sant Felip Neri. Dit gebouw werd gerestaureerd volgens het originele ontwerp en met behoud van vele oorspronkelijke architectonische elementen.

De expositieruimte is 600 m2 groot en je kunt er naast de permanente collectie ook geregeld tijdelijke tentoonstellingen bekijken. De huidige tijdelijke expositie, die loopt tot mei 2012, is gewijd aan de geschiedenis van de motorfiets in Catalonië. In deze regio werden namelijk in de loop van de vorige eeuw meer dan 150 motorfietsfabrieken opgericht. De expositie stelt 70 representatieve modellen voor die dateren uit de periode 1905-2010, ondermeer van de internationaal vermaarde merken Derbi, OSSA, Bultaco en Montesa.

Het museum beschikt ook over ruimtes voor vergaderingen en presentaties en een shop met originele producten en boeken rond het motorfietsenthema.

Het adres van het Motorfiets Museum is: Carrer de la Palla, nr 10. Het museum is geopend van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 14 u en van 16u30 tot 20u30. Op zondag kun je er terecht van 10 tot 14u. Een ticket kost 6 euro en kinderen tot 8 jaar hebben gratis toegang. Kijk voor meer informatie even op de website van Museu de la Moto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten