zondag 4 september 2011

Hotel W

Aan de oude haven van Barcelona, in de wijk Barceloneta, staat sinds enkele jaren een opvallend gebouw. Het betreft Hotel W, wat in de volksmond ook bekend is als Hotel Vela. Deze naam komt voort uit de vorm van het gebouw want “vela” betekent “zeil” in het Catalaans en Spaans. Hotel W is gevestigd in een gebouw van 99 meter hoog en werd ontworpen door de Spaanse architect Ricardo Bofill. Het hotel behoort tot de hotelketen Starwood Hotels and Resorts.

Hotel W
De infrastructuurwerken voor dit nieuwe hotel begonnen met de aanleg van een nieuwe toegang tot de haven van Barcelona. Hierdoor werd de haven in twee stukken verdeeld: enerzijds een industriezone en anderzijds de toeristische en commerciële zone. Via deze nieuwe haventoegang werd een verbinding gemaakt tussen het historische centrum van de stad en de zee.

De aanleg van het opvallende hotel was controversieel en diverse buurt- en ecologische verenigingen probeerden ze te verhinderen omdat ze niet de Wet op de Bescherming van de Kust zou respecteren. De reden hiervoor is dat het gebouw zich op amper 20 meter van de zee bevindt én in een havenzone.

Toen het project werd gepresenteerd, voorzag men een toren in de vorm van een zeil met een hoogte van 168 meter. Het stadsbestuur van Barcelona verplichtte de architect echter om het gebouw aan te passen zodat het niet hoger zou zijn dan de twee torens van de Olympische Haven. Deze torens werden namelijk beschouwd als referentiepunten van het silhouet van Barcelona.

Hotel W is een 5 sterrenhotel met ondermeer 476 kamers, 67 suites, een wellnesscenter, binnen- en buitenzwembaden, restaurants, bars en zelfs een eigen strand. Ook al logeer je niet in Hotel W, je kunt een bezoek brengen aan de trendy Wet Bar. Deze bar in open lucht, die zich bevindt op een platform naast het buitenzwembad, biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de Middellandse zee. Regelmatig draaien er bekende DJ’s en op de loungebanken kun je genieten van een heerlijke cocktail.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten