dinsdag 27 september 2011

Danstheater Mercat de les Flors

In het voormalige Palau de l’Agricultura, dat gebouwd werd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1929 op de heuvel Montjuïc, is sinds bijna drie decennia het stedelijke theater Mercat de les Flors gevestigd. De naam betekent “Bloemenmarkt” in het Catalaans. Momenteel wordt dit theater beschouwd als een referentiepunt voor de creatie, productie en verspreiding van dans en bewegingskunsten.

Mercat de les Flors
Toen in 1983 het stuk De Tragedie van Carmen van Peter Brook werd opgevoerd in het leegstaande Palau de l’Agricultura, raakten de verantwoordelijken voor cultuur van de stad Barcelona zodanig geënthousiasmeerd dat ze beslisten de ruimte te verbouwen tot theater. De Mercat de les Flors werd in 1985 officieel ingehuldigd als stedelijk theater met de opvoering van Mahabarata, nogmaals een stuk van Peter Brook. De grote koepel van 12 meter doorsnede in de foyer werd geschilderd door de Mallorcaanse kunstenaar Miquel Barceló.

In 1990 keurde het stadsbestuur van Barcelona de uitbreiding van de Mercat de les Flors goed, zodat een nieuwe zaal werd gebouwd, met de naam Espai B. Deze ruimte werd echter afgebroken voor de aanleg van het gebouw van het Institut del Teatre.

Momenteel beschikt het complex over vier zalen: de Sala Maria Aurèlia Capmany (genoemd naar de Schepen van Cultuur die in 1983 het project ondersteunde), de Sala Ovidi Montllor (een Valenciaans acteur en zanger-componist) die gedeeld wordt met het Institut del Teatre, en voor kleinschalige activiteiten de Sala Sebastià Gasch (een Catalaanse kunstcriticus) en de Sala Pina Bausch (een Duitse danseres en choreografe).

Sinds het begin van de Mercat de les Flors hebben er uiteenlopende voorstellingen plaatsgevonden: van theater tot dans en van muziek tot mediakunst. Enkele van de regisseurs die er stukken hebben gebracht zijn: Peter Stein, Roger Bernat, Mario Gas en Calixto Bieito. Onder de gezelschappen die er hebben opgetreden bevinden zich Phillipe Genty, Wim Vandekeybus en Rosas. Er vonden ook al festivals plaats zoals het ArtFutura, het Festival Àsia en Primavera Sound. Concerten waren er ondermeer van Georges Moustaki en Carles Santos.

De Mercat de les Flors bevindt zich in een zone die de Ciutat del Teatre (Theaterstad) wordt genoemd. Hier vind je buiten de Mercat de les Flors, het eerder vermelde Institut del Teatre en het Teatre Lliure.

Kijk voor de actuele programmering van dit danstheater op de website van Mercat de les Flors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten