maandag 23 januari 2012

Stadhuis van Barcelona

Het Casa de la Ciutat de Barcelona is de plek waar het Ajuntament, het stadsbestuur van Barcelona, zetelt. Het gebouw bevindt zich aan de Plaça de Sant Jaume, recht tegenover het Palau de la Generalitat de Catalunya, de zetel van de Catalaanse regering. De bouw ervan strekt zich uit over meerdere eeuwen.

Casa Ciutat
Het gebouw is een paleis met een hoofdgevel in neoklassieke stijl, daterend uit 1847 en van de hand van Josep Mas. De oorsprong van het gebouw situeert zich echter al in 1369, toen werd begonnen met het optrekken van de zaal Saló de Cent. De gevel die uitgeeft op de Carrer de la Ciutat is in gotische stijl uitgevoerd. Deze gevel werd gebouwd in 1399 en was oorspronkelijk de hoofdingang. De patio dateert uit 1391 en is eveneens aangelegd in gotische stijl maar bevat ook renaissancistische elementen. Hier worden beeldhouwwerken tentoongesteld van ondermeer Josep Llimona, Joan Miró en Josep Clarà.

Opvallende zalen van het Casa de la Ciutat zijn de Saló de Cent (met ondermeer halfcirkelvormige bogen en prachtig gedecoreerde houten plafonds), de Saló de Cròniques (met zijn zwarte vloer en schilderijen van Josep Maria Sert) en de Saló de la Reina Regent (waar de stadsraden plaatsvinden). Daarnaast is er nog de Capella del Bon Consell (een rijk gedecoreerde kapel) en de Escala d’Honor (een indrukwekkende trap in zwart marmer uit 1894 en gerenoveerd in 1929).

Bij de aanleg in 1929 van het aanpalende gebouw dat de naam Nou meekreeg (wat Nieuw betekent) werden een aantal ruimtes gerecupereerd die tijdens eerdere verbouwingen aan het Casa de la Ciutat verloren waren gegaan.

De kant van het complex die uitgeeft op de Plaça de Sant Miquel is het meest moderne deel van het stadhuis van Barcelona, waar de administratieve diensten van de stad ondergebracht zijn. Dit gebouw, Novíssim genoemd (Allernieuwst in het Nederlands), werd in 1970 ingehuldigd. Deze constructie van oorspronkelijk 15 verdiepingen met veel glas en aluminium bevat ook een fries in beton op de uitbouw van de benedenverdieping.

In 1994 werden renovatiewerken uitgevoerd aan het complex die voornamelijk de verbinding tussen de drie verschillende gebouwen moest verbeteren. Tegelijkertijd werden de bovenste vier verdiepingen van het Novíssim gebouw afgebroken zodat het beter paste in de omgeving.

Het Casa de la Ciutat is elke zondag gratis toegankelijk van 10 tot 13u30. Daarnaast kun je er terecht op Sant Jordi (23 april) van 10 tot 18u30 en op de dag van Corpus Christi van 10 tot 20u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten