maandag 2 januari 2012

Kunst kijken in de Fundació Vila Casas

De stichting Vila Casas werd in 1986 opgericht door de farmaceutische ondernemer Antoni Vila Casas. Deze private vereniging zonder winstoogmerk heeft als doel de hedendaagse Catalaanse kunst te promoten. Door middel van haar vijf expositieruimten is de stichting een platform geworden voor het tentoonstellen van haar permanente collectie en van tijdelijke exposities.

Tegelijkertijd verzorgt de Fundació Vila Casas onderzoeksprojecten in de sociaal-medische sfeer. Onder meer door middel van jaarlijkse publicaties analyseert de stichting op systematische wijze het medische nieuws dat gepubliceerd wordt in de voornaamste Spaanse tijdschriften en dagbladen. De stichting wil “een dialoog creëren tussen de medische wereld, de media en de samenleving”.

Espai Volart
Het kunstproject van de Fundació Vila Casas werd opgestart door de stichter Vila Casas zelf. Hij beschikte in het begin van de jaren 90 over een honderdtal beeldhouwwerken van hedendaagse Catalaanse kunstenaars. De collectie groeide snel en momenteel beschikt de stichting over vijf tentoonstellingsruimten. In drie ervan zijn respectievelijk de beeldhouwwerken, de fotocollectie en de schilderijen ondergebracht. De andere twee zalen zijn bedoeld voor tijdelijke tentoonstellingen.

De eerste expositieruimte heet Espai Volart en is gelegen in de wijk Eixample, in een modernistisch gebouw daterend uit het begin van de twintigste eeuw. Sinds de opening ervan in 2004 worden hier tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Naast deze ruimte is een andere zaal in gebruik genomen met de naam Espai Volart 2 waar eveneens tijdelijke exposities plaatsvinden. Beide zalen bevinden zich aan de Carrer Ausiàs Marc nr 20. Je kunt er terecht van dinsdag tot en met vrijdag van 17 tot 20u30, zaterdag van 11 tot 14u en van 17 tot 20u30 en op zondag van 10 tot 13u. Op zondagen, feestdagen en gedurende de maand augustus zijn Espai Volart en Espai Volart 2 gesloten.

Can Framis
Daarnaast beschikt de Fundació Vila Casas over het Museu Can Framis. In deze voormalige wolfabriek wordt hedendaagse schilderkunst tentoongesteld. Het gebouw bestaat uit twee ruimtes die dateren uit de negentiende eeuw en een volledig nieuw deel met in totaal een oppervlakte van 3.800 m2. Hier worden ook pedagogische workshops georganiseerd. Museu Can Framis ligt in de nieuwe wijk 22@ aan de Carrer Roc Boronat nr 116-126. De openingsuren zijn: van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 18u en op zondag van 11 tot 14u. Op zondagen, feestdagen en tijdens de maand augustus is het museum dicht.

Tot slot beschikt de Fundació Vila Casas nog over twee tentoonstellingsruimten buiten Barcelona. Enerzijds is er het Museu Can Mario in Palafrugell (Girona) waar de beeldhouwwerken worden gepresenteerd en anderzijds heb je het Museu Palau Solterra in Torroella de Montgrí (Girona) waar de nationale en internationale fotocollectie is ondergebracht. Kijk voor meer informatie even op de website van de Fundació Vila Casas.

In het Artcoticket, een voordeelticket waarmee je de hedendaagse kunst-collecties van 6 stichtingen kunt bezoeken, is de toegang tot de tentoonstellingsruimtes van de Fundació Vila Casas in Barcelona inbegrepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten