donderdag 29 december 2011

Theater Coliseum

Oorspronkelijk was het Coliseum te Barcelona een zaal waar films werden vertoond maar sinds enkele jaren wordt het voornamelijk als theater gebruikt. Het is gelegen aan de Gran Via nr 595. In 1923 werd de zaal in gebruik genomen en gedurende lange tijd was het één van de grootste bioscoopzalen van de stad. In de loop der jaren vonden er ook theaterproducties, opera’s, balletvoorstellingen en concerten plaats.

Teatre Coliseum
In 1919 werd de onderneming Metropolitana S.A. opgericht met als doel de meest elegante zaal van Barcelona te bouwen waar films en andere spektakels vertoond zouden kunnen worden. De eerste jaren was het Coliseum een zaal voor producties van Paramount Pictures. De stomme films die er werden vertoond, werden begeleid door een orkest van 28 muzikanten.

Na de Spaanse burgeroorlog, van 1939 tot 1941, was de zaal eigendom van Ufilms en daarna werd ze uitgebaat door Cines y Espectáculos S.A. In 1958 kocht de familie Balaña het complex en tot op heden zijn zij nog de eigenaars. Sinds 2006 wordt het Coliseum bijna uitsluitend voor theatervoorstellingen gebruikt. In een gebouw dichtbij bevindt er zich een kleinere zaal met de naam Club Coliseum en daar vinden filmvoorstellingen plaats.

Het Coliseum is een mooi voorbeeld van de monumentale architectuur uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Het luxueus ingerichte gebouw werd ontworpen door Francesc de Paula Nebot en was geïnspireerd door de opera van Parijs. Oorspronkelijk telde het 1.815 stoelen verdeeld over drie niveau’s: de parterre en twee hoefijzervormige verdiepingen, met daarin 50 loges. Momenteel heeft het theater een capaciteit van 1.689 personen.

In de gevel bevindt zich een gebogen portiek met grote kolommen met aan de zijkanten twee neobarokke torens en beeldhouwwerken van Pere Ricart. Bovenop het gebouw staat een koepel. De ruimte tussen deze koepel en het plafond van de zaal was oorspronkelijk bedoeld om er een casino in onder te brengen maar dat is nooit gebeurd. In 1936 werd in de koepelruimte de zetel gevestigd van de Foment de les Arts Decoratives, een privé organisatie met als doel design en architectuur te promoten. Tegenwoordig staat deze vereniging bekend onder de naam Foment de les Arts i del Disseny (FAD) en heeft het zijn hoofdkantoor in het oude klooster Convent dels Àngels in de wijk El Raval.

Meer informatie over de programmering van het theater Coliseum kun je lezen op de website van de Grup Balaña.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten