maandag 5 december 2011

Kerstmarkt van Santa Llúcia

De gezelligste kerstmarkt van Barcelona is wellicht de Fira de Santa Llúcia die elk jaar wordt gehouden op het plein vóór en rond de kathedraal. Dit jaar viert men de 225ste verjaardag van de markt. De oudste documenten waarin geschreven wordt over de Fira de Santa Llúcia dateren namelijk van 1786. Er wordt echter vermoed dat deze kerstmarkt al een hele tijd daarvóór georganiseerd werd.

Fira Santa Llúcia
Sinds de oprichting van deze kerstmarkt heeft geen enkele ramp, zelfs niet de gele koorts die Barcelona in zijn greep hield in 1860, de organisatie ervan kunnen verhinderen. De naam van de markt is afkomstig van Santa Llúcia, de patrones van de kleermakers én van de blinden, die gevierd wordt op 13 december. Tussen haakjes, lang geleden was het een gebruik in Barcelona dat de kleermakers op de dag van Santa Llúcia een groot feest organiseerden in het Parc de la Ciutadella.

In vroegere tijden stond de Fira de Santa Llúcia ook bekend onder de naam “Fira de les noies” (“Markt van de meisjes”) omdat het een uitgelezen plek zou zijn geweest om een geschikte huwelijkspartner te vinden. Meisjes uit de omgeving van Barcelona kwamen dan naar de kerstmarkt vergezeld door hun moeder, goed gekleed en met de nodige juwelen, om een goede kandidaat voor een huwelijk te zoeken.

Tegenwoordig begint de Fira de Santa Llúcia eind november en duurt tot net vóór Kerstmis. Er staan gewoonlijk meer dan 270 kramen, gegroepeerd volgens de producten die ze verkopen: kerststallen en –figuren, kerstbomen, kerstdecoratie en, tot slot, een uitgebreide keus aan ambachtelijke producten vervaardigd uit leder, hout, glas, smeedwerk, enzovoort.

Dit jaar kun je de markt nog bezoeken tot en met 22 december. Ondermeer op 13 december, de dag van Santa Llúcia, staan er diverse activiteiten gepland: een wandeling van de Carassa de Nadal de Barcelona (een soort carnavaleske figuur die snoepgoed uitdeelt) onder begeleiding van grallers (typisch Catalaanse fluitspelers), optredens van diverse kerstkoren, vertellingen van kerstverhalen en een dansvoorstelling.

Fira Santa Llúcia
Tot 20 december kunnen de kinderen op deze kerstmarkt ook langsgaan bij een reusachtige Tió de Nadal, ook wel Caga Tió genoemd. Dat is een boomstronk versierd met ogen, neus en mond en vaak ook een “barretina”, een typisch Catalaanse muts. In heel Catalonië, en ook in bijvoorbeeld de regio Aragón, wordt van oudsher vanaf 8 december (de dag van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria) door de kinderen van het gezin aan de Tió eten gegeven en wordt zijn achterkant bedekt met een deken, opdat hij geen kou zou krijgen.

Op kerstavond of soms op eerste kerstdag slaan de kinderen dan met een stok op de Caga Tió, onder het zingen van een traditioneel lied, totdat hij cadeautjes begint te “kakken”. De cadeautjes zijn over het algemeen snoepgoed of klein speelgoed dat door de “medeplichtige” ouders snel onder de deken wordt verstopt. Op de Fira de Santa Llúcia kunnen de kids met een stok op een reuzegrote Tió de Nadal slaan en een traditioneel Tió-lied zingen, en als beloning krijgen ze dan een klein geschenkje.

Uitgebreide informatie over de geschiedenis van deze kerstmarkt en een overzicht van alle deelnemers is te vinden op de website van de Fira de Santa Llúcia, in het Catalaans, Spaans, Frans en Engels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten