vrijdag 9 december 2011

Trams in Barcelona

Vanaf 1899 beschikte Barcelona reeds over een tram-netwerk. In maart 1971 werd het openbaar vervoer per tram echter stopgezet. Enkel de historische Blauwe Tram die de Plaça de Kennedy aan de Avinguda Tibidabo verbindt met de Plaça del Doctor Andreu, waar zich de funicular (een soort kabelbaan) naar het pretpark Tibidabo bevindt, bleef daarna nog rijden.

Sinds 2004 rijden er opnieuw trams in de agglomeratie Barcelona. Er zijn nu zes tramlijnen actief, verdeeld over twee netwerken: Trambaix en Trambesòs. Deze lijnen zijn een functionele aanvulling op het uitgebreide metro-, bus- en lokale treinnetwerk. Met een gemiddelde snelheid van 18 km per uur is de tram sneller dan de gemiddelde 12 km per uur van de stadsbussen maar gevoelig langzamer dan de 29 km per uur van de Barcelonese metro. In 2009 vervoerde de trams te Barcelona bijna 25 miljoen passagiers.

Trambaix
Het eerste tramnetwerk van de agglomeratie Barcelona heet Trambaix en het verbindt de regio Baix Llobregat ten zuidoosten van Barcelona met de stad Barcelona. Dit netwerk vervoert gemiddeld 50.000 reizigers per werkdag. Het heeft een lengte van iets meer dan 15 km en telt 29 haltes op drie lijnen (T1, T2 en T3). De routes van de Trambaix vertrekken op de Plaça de Francesc Macià in het district Les Corts en leiden naar de grensgemeenten l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Joan Despí en Sant Just Desvern.

Trambesòs
Trambesòs is de benaming van het tweede tramnetwerk. Het is iets meer dan 14 km lang en telt 27 haltes. Het verbindt de grensgemeente Sant Adrià de Besòs met de stad Barcelona. De drie lijnen (T4, T5 en T6) van dit netwerk gebruiken gemeenschappelijke stukken. De route van T4 begint aan de halte Parc de la Ciutadella-Vila Olímpica en loopt tot aan het station van Sant Adrià. De T5 begint aan Glòries en leidt tot de wijk Gorg in de grensgemeente Badalona. De T6 verbindt Gorg met het station van Sant Adrià.

Ik wil tot slot nog even vermelden dat de tickets en tarieven zoals besproken in het artikel over de metro te Barcelona geldig zijn voor deze zes tramlijnen. Meer gedetailleerde informatie over de tarieven en routes vind je ook op de website van TRAM.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten