vrijdag 16 december 2011

Kunstcollectie van de Fundació Francisco Godia

De Stichting Francisco Godia werd opgericht in 1999 door Liliana Godia, dochter van de in 1990 overleden ondernemer, Formule 1-coureur en kunstverzamelaar Francisco Godia Sales. Op 1 december 1999 opende de Fundació Francisco Godia in Barcelona een museum in een bescheiden pand in de Carrer de València in de wijk Eixample. Er werden niet alleen tentoonstellingen georganiseerd maar ook conferenties, kinder- en schoolactiviteiten.

Fundació Francisco Godia
Negen jaar later verhuisde de stichting naar een groter gebouw, het Casa Garriga Nogués, een realisatie van de architect Enric Sagnier van het einde van de negentiende - begin twintigste eeuw. Het bevindt zich aan de Carrer de Diputació nr 250. Tot aan het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werd dit pand bewoond door de familie Garriga Nogués. Later was er een college gevestigd en nog later, vanaf 1986, behoorde het toe aan de Fundació Enciclopèdia Catalana die er een eerste renovatie uitvoerde.

De architect Jordi Garcés, die ook het Picassomuseum van Barcelona renoveerde, transformeerde het bestaande gebouw aan het einde van de jaren 90 in een moderne en indrukwekkende tentoonstellingsruimte van meer dan 2.700m2. Hij behield hierbij de meeste van de originele elementen van het gebouw. Op de benedenverdieping worden de tijdelijke exposities gehouden en op de bovenverdieping kun je de permanente tentoonstelling bekijken.

De collectie van de stichting omvat middeleeuwse kunst, keramiek, modernistische tekeningen en schilderijen en kunst uit de twintigste eeuw met ondermeer werken van Picasso en Karel Appel. In de permanente tentoonstelling van het museum van deze stichting kun je een tocht maken doorheen de kunstgeschiedenis, gebaseerd op de persoonlijke visie van Godia. De tijdelijke exposities willen het belang benadrukken van privé kunstverzamelingen. Elk jaar breidt de Fundació Francisco Godia haar collectie uit met enkele nieuwe hedendaagse werken.

De Fundació Francisco Godia kan alle dagen bezocht worden van 10 tot 20u, behalve op dinsdagen en feestdagen. Op zaterdag en zondag om 12u worden er rondleidingen georganiseerd. Het museum is heel centraal gelegen en ligt op wandelafstand van de metro- en bushaltes op Plaça de Catalunya en Passeig de Gràcia. Meer informatie over deze interessante kunstcollectie kun je nalezen op de website van de Fundació Francisco Godia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten