woensdag 8 februari 2012

Figuratieve kunst in het Museu Europeu d’Art Modern

De stichting Fundació de les Arts i els Artistes werd in december 2005 opgericht door de architect José Manuel Infiesta. Deze stichting heeft tot doel het promoten en verspreiden van figuratieve kunst uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw.

In de eerste plaats wil de Fundació de les Arts i els Artistes hedendaagse artiesten steunen bij hun werk door middel van beurzen, sponsoring, enzovoort. Daarnaast organiseert zij jaarlijks de Premi de Pintura i Escultura Figurativa, een wedstrijd voor figuratieve schilder- en beeldhouwkunst. Bovendien verzamelt de stichting moderne en hedendaagse kunstwerken en stelt ze deze tentoon voor het grote publiek. Het Museu Europeu d’Art Modern (MEAM) is het museum waar deze figuratieve kunst wordt geëxposeerd.

MEAM
Het MEAM bevindt zich in het 18de eeuwse Palau Gomis in de wijk El Born in Barcelona. Het ligt aan de Carrer de la Barra de Ferro nr 5 en telt 1.700m2. Het museum is uniek omdat het zich richt op figuratieve kunst, wat in de meeste andere musea met hedendaagse kunst niet het geval is want zij besteden vooral aandacht aan experimentele en abstracte kunsten.

Het Palau Gomis, waar nu dus het museum van de Fundació de les Arts i els Artistes gevestigd is, werd aangelegd door de handelaar Francesc Gomis in 1791 met de hulp van de architect Joan Garrido. Tijdens de invasie van de troepen van Napoleon, in het begin van de 19de eeuw, was het de residentie van een Franse generaal. In het begin van de 20ste eeuw werd het gebouw gerenoveerd volgens de normen van het modernisme.

In 2002 werd het Palau Gomis omgebouwd tot Centro de Exposiciones de Arte Contemporáneo, met het behoud van de originele inrichting van het gebouw. Deze renovatie won de FAD prijs voor Decoratieve Kunst.In 2006 kocht de Fundació de les Arts i els Artistes het gebouw om er het Museu Europeu d’Art Modern van te maken. In juni 2011 gingen hiervan de deuren open.

Het MEAM is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 19u, in de zomermaanden tot 20u. De deuren blijven gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei en 25 en 26 december.

In het Artcoticket, een voordeelticket waarmee je de hedendaagse kunst-collecties van 6 stichtingen in Barcelona kunt bezoeken, is de toegang tot het MEAM inbegrepen. Meer informatie over de huidige tentoonstellingen in het museum vind je op de website van het Museu Europeu d’Art Modern.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten