donderdag 1 maart 2012

Museu Diocesà de Barcelona

Aan het plein vóór de kathedraal van Barcelona ligt het Museu Diocesà. Je vindt er een grote collectie kunstwerken afkomstig van de diverse kerken uit het bisdom Barcelona.

Toen in 1913 in Barcelona het eerste Congres voor Christelijke Kunst werd georganiseerd, besloten enkele bisschoppen en een historicus het voorbeeld te volgen van de Catalaanse steden Vic en Solsona om een bisdommelijk (diocesaan) museum op te richten in de stad. In een jaar tijd ontvingen ze vanuit de kerken van het bisdom Barcelona méér dan 600 kunstwerken. Deze collectie werd vanaf 1916 tentoongesteld in het Museu Arqueològic Diocesà de Barcelona, wat gevestigd werd op de gelijkvloerse verdieping van een priesterseminarie in de Carrer de la Diputació.

Museu Diocesà
Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39) ging een deel van de collectie verloren door brand en plunderingen. Na een aantal renovaties, in 1960, opende het museum op dezelfde plek opnieuw haar deuren. In de loop der jaren werd de tentoonstellingsruimte echter te klein door de voortdurende aangroei van de collectie. In 1982 werd beslist om het museum te verhuizen naar een gebouw aan de kathedraal, het voormalige Casa de la Pia Almoina. In 1991 werd het museum op die nieuwe plek ingehuldigd.

De geschiedenis van het Casa de la Pia Almoina gaat terug tot de 10de eeuw. Het originele gebouw werd La Canonja genoemd omdat er tot 1369 kanunniken van de kathedraal woonden. Men brak dat gebouw af in 1400. Daarna werd er een nieuw bouwwerk opgetrokken in gotische stijl.

Dit nieuwe gebouw diende om het instituut van de Pia Almoina (“Vrome Liefdadigheid”) in onder te brengen. Dit instituut was gesticht in 1009 om de armen te helpen. Het was eerst gevestigd in de kapel van Santa Llúcia, vlak achter de kathedraal. In 1435 verhuisde het instituut naar de nieuwe plek waar eerst La Canonja had gestaan. In 1546 werd het gebouw nog uitgebreid met een aanbouw in renaissance stijl.

Bij de renovatie van het Casa de la Pia Almoina aan het eind van de vorige eeuw werden de nieuwe toegangsdeuren (van 3,50 op 2,60 meter) ontworpen en vervaardigd door de Catalaanse kunstenaar Josep Plandiura en de beeldhouwer-smid Enric Pla Montferrer. Deze deuren veroorzaakten een grote polemiek omwille van het contrast tussen dit abstracte kunstwerk en de gotische architectuur van de kathedraal.

Momenteel vind je in het Museu Diocesà een verzameling van meer dan 3.000 schilderijen, beeldhouwwerken, muntstukken, keramieken voorwerpen en religieuze kledingstukken vanaf de romaanse periode en de middeleeuwen tot de 21ste eeuw.

Zoals eerder vermeld bevindt dit museum zich in het toeristische centrum van Barcelona. Het is ondermeer bereikbaar met metrolijn L4 (halte Jaume I). De openingsuren zijn: van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 14u en van 17 tot 20u en op zon- en feestdagen van 11 tot 14u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten