dinsdag 20 maart 2012

Tentoonstellingen Delacroix en Goya

In 2012 viert het tentoonstellingscomplex CaixaForum te Barcelona haar 10-jarig bestaan. Ze doet dit met twee bijzondere exposities, één over de Franse schilder Eugène Delacroix (1798-1863) en een tweede over de Spaanse schilder en graveur Francisco de Goya (1746-1828).

CaixaForum Delacroix
Sinds 15 februari en nog tot 20 mei kun je gaan kijken naar meer dan 130 werken van de schilder Delacroix, één van de belangrijkste kunstschilders van de romantiek. Tussen de werken die tentoongesteld worden bevinden zich zijn bekendste schilderijen zoals “La Grèce sur les ruines de Missolonghi” dat normaal in het Museum voor Schone Kunsten van Bordeaux hangt, een schets van “La Mort de Sardanapale” uit het Louvre museum van Parijs en “Femmes d'Alger dans leur appartement” eveneens uit het Louvre.

Deze expositie is een samenwerking tussen CaixaForum en het Louvre en het is de belangrijkste tentoonstelling over Delacroix die ooit in Spanje werd georganiseerd. De werken die gepresenteerd worden zijn afkomstig van over de hele wereld, waaronder de National Gallery in Londen, het Metropolitan Museum in New York en Art Institute in Chicago.

De tentoonstelling geeft je een beeld van de verschillende fasen uit het werk van de schilder, vanaf zijn eerste schilderijen waarvoor hij zijn inspiratie in musea zocht tot aan zijn werken waarbij hij thema’s uit de realiteit aansnijdt, met onder meer aandacht voor de geschiedenis en voor Noord-Afrika.

CaixaForum Goya
Sinds 16 maart en tot 24 juni presenteert CaixaForum ook de expositie “Goya. Llums i obres”, in het Nederlands “Goya. Licht en schaduw”. Deze tentoonstelling biedt een overzicht van de carrière van de kunstenaar aan de hand van een honderdtal werken, waaronder “De naakte Maja” en “De Parasol”. De expositie vindt plaats in het kader van de samenwerking tussen CaixaForum en het Prado Museum uit Madrid.

De tentoonstelling maakt duidelijk dat Goya heel gevarieerde thema’s gebruikte en dat zijn techniek indrukwekkend was. Aan de ene kant kun je werken zien die hij strikt uitvoerde volgens een opdracht en aan de andere kant zijn er zijn meer vrije en kritische realisaties.

Een belangrijk deel van de tentoonstelling is gewijd aan de verschillende technieken die Goya beheerste en die de weg voorbereidden naar de modernisering van de kunst. Gaandeweg worden de verbanden tussen Goya en latere kunstenaars, zowel op technisch als ideologisch vlak duidelijk gemaakt. Niet voor niets wordt Goya de “eerste moderne kunstenaar” genoemd.

Beide unieke tentoonstellingen in CaixaForum zijn toegankelijk van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 20u, en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 21u. Bovendien zijn de exposities tot 17 mei 2012 elke dinsdag en donderdag uitzonderlijk geopend tot 22u. Zoals steeds in CaixaForum, is de toegang volledig gratis.

Voor nog meer informatie over deze tentoonstellingen kun je terecht op de webpagina’s van CaixaForum Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten