maandag 5 maart 2012

Can Paixano alias La Xampanyeria

In Barcelona kun je op vele leuke plekken een goed glas wijn of cava drinken. Bijzonder vermeldenswaard is de bar Can Paixano, in de volksmond La Xampanyeria genoemd, omdat cava vroeger ook bekend stond onder de naam Spaanse champagne. Dit authentieke en informele café vlakbij het strand van La Barceloneta is de ideale plaats voor een drankje en een bijhorende tapa of broodje.

Xampanyeria
La Xampanyeria bestaat al sinds 1969 en is in tussentijd een begrip geworden in Barcelona. Je komt er een bonte mengeling tegen van toeristen en plaatselijke bewoners, variërend van studenten tot werklui en gepensioneerden. Vooral rond lunchtijd staat de bar volgepakt met gezellig kletsende mensen van allerlei slag. Er is plaats voor 45 gasten maar de kans dat je moet rechtstaan is groot. Gelegenheid om te zitten is er nauwelijks.

Voor een glas cava of schuimwijn betaal je ongeveer een euro per glas. Tot 17 uur is het eveneens mogelijk om per fles te bestellen. Als je dat doet, moet je er een tapa bijnemen. Tussen haakjes, de kabeljauwkroketten zijn een aanrader! Achter in het lokaal is er ook een winkel waar je ondermeer typische producten in blik, worsten, wijnen en cava kunt verkrijgen.

Can Paixano maakt zijn eigen schuimwijnen en cava, onder de naam Berenguer Ramon, met gebruik van druiven die gekweekt worden in wijngaarden van de bekende Catalaanse wijnstreek Alt Penedés. De soorten druiven die gebruikt worden zijn de Xarel•lo, de Macabeo en de Parellada.

In de eerste plaats heb je de Berenger Ramon I Cava Brut Nature, een cava van hoge kwaliteit, heel droog en ideaal bij het aperitief. Daarnaast is er de traditionele Cava Brut, heel geschikt bij desserts. Er is ook nog de Cava Extra Semi-sec die iets zoeter is en die eveneens perfect kan gedronken worden bij nagerechten. Tot slot zijn er de schuimwijnen Rosado Can Paixano en Selecto Can Paixano, de populairste producten van La Xampanyeria omwille van de goede kwaliteit en de lage prijs.

Can Paixano is toegankelijk van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 22u30. De bijhorende winkel is geopend van 9 tot 15u en van 15u30 tot 20u. De bar ligt in de Carrer de la Reina Cristina nr 7. Als je er met de metro heen wil gaan, dan neem je lijn 4, halte Barceloneta. Meer informatie vind je op de website van Can Paixano.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten