vrijdag 16 maart 2012

Carrer de Ferran

Een beroemde straat in Barcelona is de Carrer de Ferran, die La Rambla verbindt met de Plaça de Sant Jaume. In het begin van de 20ste eeuw was het één van de populairste winkelstraten van de stad. Het was vrij uniek dat de verlichting opgehangen was aan de gevels van de gebouwen en niet aan palen. Dat gaf de wandelaars een perfect zicht op de etalages van de winkels zonder het storende effect van verlichtingspalen. Bovendien werd op deze manier veel ruimte op de trottoirs uitgespaard.

Carrer Ferran
De straat was een realisatie van de architect Josep Mas i Vila die ook de gevel van het Stadhuis van Barcelona ontwierp. De rechte lijn van deze straat stond in contrast met de kronkelige straatjes van het middeleeuwse Barcelona. De aanleg van de Carrer de Ferran vond plaats tussen 1824 en 1848.

Oorspronkelijk kreeg de straat de naam van Ferran VII, naar de toen regerende koning. Maar omdat deze koning, op zijn zachtst gezegd, niet erg populair was in Barcelona, werd in 1910 de “VII” weggelaten. Na een aantal naamsveranderingen kreeg de straat in de jaren 70 van de vorige eeuw, na de herinvoering van de democratie in Spanje, opnieuw officieel de benaming Carrer de Ferran.

Als je vanaf de Plaça de Sant Jaume de Carrer de Ferran ingaat, zie je eerst aan de linkerkant het gezellige straatje Passatge de l’Ensenyança en verderop de Carrer d’Avinyó die haar naam gaf aan het beroemde schilderij van Pablo Picasso “Les Demoiselles d’Avignon”. Picasso bedoelde dit schilderij als een hommage aan de meisjes van de bordelen die er zich toen bevonden.

Tussen de Carrer d’Avinyó en de Carrer de Rauric staat de kerk van Sant Jaume. Dat was oorspronkelijk een synagoge die in 1394 door bekeerde Joden omgevormd werd tot kerk. In de loop der eeuwen werd de kerk vaak verbouwd maar een deel van de hoofdgevel is nog steeds een origineel stuk van het oorspronkelijke gebouw. Iets verderop, ook aan de linkerkant, ligt de Passatge de Madoz, een gezellige steeg die uitgeeft op de Plaça Reial.

Aan het einde mondt de Carrer de Ferran uit op La Rambla, rechttegenover het Gran Teatre del Liceu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten