maandag 26 juli 2010

Paviljoen Mies van der Rohe

Dit paviljoen, ontworpen door de architect Ludwig Mies van der Rohe voor de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona, is één van de minder bekende bezienswaardigheden van de stad. Het vertegenwoordigde Duitsland op die tentoonstelling en wou het progressieve en democratische karakter van het nieuwe Duitsland, na de Eerste Wereldoorlog, illustreren. Het gebouw is belangrijk in de geschiedenis van de moderne architectuur, ondermeer dankzij het gebruik van nieuwe materialen en technieken bij de constructie ervan.

Paviljoen Mies van der Rohe
Het paviljoen werd afgebroken na de Wereldtentoonstelling maar doorheen de twintigste eeuw werd het een referentie voor de moderne architectuur. Om die reden werd in 1980, op initiatief van Orial Bohigas en in samenwerking met het Stadhuis van Barcelona, de idee gelanceerd om het gebouw opnieuw te construeren op de originele plek. De werken begonnen in 1983 en de reconstructie, volledig gebaseerd op het oorspronkelijk ontwerp en met gebruik van dezelfde materialen, werd ingehuldigd in 1986.

Je vindt het paviljoen Mies van der Rohe aan de Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 7 (vlakbij CaixaForum en de Fontein van Montjuïc). Het is alle dagen te bezoeken van 10 tot 20u. De algemene inkomprijs bedraagt 4,50 euro maar personen jonger dan 18 jaar hebben gratis toegang. Uitgebreide informatie en foto's vind je op de website www.miesbcn.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten