woensdag 19 februari 2014

Avinguda Gaudí

Van aan de Sagrada Família tot het modernistische Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ligt een aangename boulevard met de naam Avinguda Gaudí. Deze laan loopt diagonaal over het vierkantige stratenraster van de wijk Eixample.

Avinguda Gaudi

Hoewel deze boulevard oorspronkelijk de benaming Diagonal de Sant Pau zou krijgen, noemde men haar bij de opening in 1927 Avenida del General Primo de Rivera, naar de naam van de dictator die indertijd aan het hoofd van Spanje stond. In 1931 werd de dictatuur afgelost door de Tweede Republiek. De laan kreeg toen de benaming Avinguda Gaudí, naar de bekende modernistische architect.

Toen in 1939 een andere dictator aan de macht kwam, Francisco Franco, wijzigde men opnieuw de benaming in Avenida del General Primo de Rivera. De naam Avinguda Gaudí was echter al zo populair geworden, dat men uiteindelijk in 1962 besliste deze benaming officieel in te voeren.

Het ontwerp van deze boulevard is één van de weinige ideeën van de Franse architect Léon Jaussely die werden uitgevoerd bij de hertekening van een deel van het centrum van Barcelona ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1929.

In de loop der tijd werd de straat een belangrijke maar drukke verkeersas. Daarom besliste het stadsbestuur in de jaren 1980 om de boulevard opnieuw aan te leggen. De vernieuwde Avinguda Gaudí, met een negen meter brede, centrale wandelstrook, werd ingehuldigd in 1985. Tegenwoordig is het een uitgelezen wandelplek voor toeristen die de Sagrada Família bezoeken.

Bij de renovatie uit 1985 voegde men een aantal bijzondere elementen toe aan de laan. Zo is het eerste stuk gedeeltelijk overdekt door een luifel van iroko-hout, afkomstig uit Kameroen en Angola. Aan de kant van het Hospital de Sant Pau staat er een fontein van Màrius Quintana vervaardigd uit zandsteen en smeedijzer.

Op verschillende plekken op de laan kun je modernistische lantaarns bewonderen ontworpen door Pere Falqués. Deze zes pronkstukken dateren uit 1909 en stonden tot 1957 op een plein elders in de stad. In 1985 werden ze uit de stadsmagazijnen gehaald om een nieuwe plaats te krijgen op de Avinguda Gaudí.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten