maandag 24 februari 2014

Design-museum van Barcelona

Als je al eens langsgeweest bent op Plaça de les Glòries, dan heb je je misschien afgevraagd wat dat futuristisch aandoende gebouw is, vlak naast de Torre Agbar. Dit nieuwe complex kreeg de naam Disseny Hub Barcelona en zal in de toekomst het design-centrum van Barcelona zijn.

Design Museum Barcelona

In het gebouw krijgt vanaf eind 2014 het Design-museum onderdak. Tevens wordt er een bibliotheek en documentatiecentrum ondergebracht. Daarnaast komen er nog een restaurant, boetiek, auditorium en polyvalente ruimten voor tentoonstellingen, conferenties en workshops.

Het gebouw van Disseny Hub Barcelona bestaat eigenlijk uit twee delen: een ondergronds complex, dat kon aangelegd worden door het grote niveauverschil van de bebouwing op die plek, en een hogergelegen deel dat zich situeert tot op 14,5 meter hoogte, op het niveau van het plein van Plaça de les Glòries.

Het voornaamste onderdeel van Disseny Hub Barcelona zal het Design-museum zijn. Dit museum is een samenvoeging van de collecties uit het Museum voor Decoratieve Kunsten, het Keramiekmuseum, het Textiel- en Kledingmuseum en het Kabinet van Grafische Kunsten die vroeger gevestigd waren in het Koninklijk Paleis van Pedralbes.

De vier onderdelen van het museum zullen elk op een andere verdieping liggen. Op de eerste etage komt “Del món al Museu” over productdesign en cultureel patrimonium. Op de tweede verdieping krijgt “Extraordinàries” onderdak, met als thema de decoratieve kunsten uit de periode tussen de 3de en de 20ste eeuw. De derde etage is gewijd aan de expositie “El cos vestit”, over mode tussen 1955 en 2014. Tot slot is er nog de vierde verdieping met “El disseny gràfic” over grafisch ontwerp.

Het Design-museum van Barcelona zal naar verluidt de deuren openen tegen eind 2014 maar in de tussentijd vinden er in het complex al tijdelijke exposities en activiteiten plaats. Het gebouw ligt aan Plaça de les Glòries en is ondermeer te bereiken met metrolijn L1 (halte Glòries) of de tramlijnen T5, T6 (haltes La Farinera) en T4 (halte Glòries). Meer informatie kun je nalezen op de website van Museu del Disseny.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten