maandag 23 juli 2012

Kerk en klooster van Les Saleses

Aan de Passeig de Sant Joan, tussen de Carrer de València en de Carrer d’Aragó staan de opvallende kerk en het klooster van Les Saleses. Het complex werd ontworpen door Joan Martorell i Montells voor nonnen van de orde van Sint Franciscus van Sales. De bouwwerken voor het klooster begonnen in 1877 en de kerk werd gebouwd tussen 1882 en 1885.

Les Saleses
In 1874 vestigde zich voor de eerste keer een congregatie van Sint Franciscus van Sales in Barcelona, met name in een gebouw in de wijk Gràcia. In 1876 kochten de nonnen van deze gemeenschap een terrein waar een jaar later de eerste steen gelegd zou worden van het toekomstige klooster van Les Saleses. In 1882 legde bisschop Urquinaona de eerste steen van de kerk. Deze werd ingewijd op 26 april 1885.

Het klooster van Les Saleses, uitgevoerd in natuur- en zichtbare baksteen, is geïnspireerd op de mudejar-stijl, een bouwstijl die christelijke en Moorse invloeden combineert. De kerk is één van de mooiste neogotische gebouwen in Barcelona met keramische plaveisels. Bijzonder is de hoge, spitse klokkentoren. Volgens sommigen werkte Antoni Gaudí mee aan sommige elementen van de bouw. Hij was in die periode een assistent van Joan Martorell. Bijvoorbeeld, het met vakken versierd plafond in het midden van de kerk zou een realisatie kunnen zijn van Gaudí.

Tijdens de Tragische Week in juli 1909 werden het klooster en de kerk van Les Saleses beschadigd. In de Tragische Week vonden een serie bloedige confrontaties plaats tussen het leger en de arbeiders van Barcelona en andere steden in Catalonië gesteund door anarchisten, socialisten en republikeinen. In juli 1936, tijdens de Spaanse burgeroorlog, werden de kerk en het klooster in brand gestoken.

In 1942 kochten de Broeders Maristen het complex en vormden het klooster om tot school. Tussen 1943 en 1960 werden belangrijke veranderingswerken uitgevoerd aan de kerk. Men verwijderde onder andere muren tussen de zijdelingse kapellen en plaatste een groter altaar.

In 1949 werd een nieuwe parochie gesticht, gewijd aan Franciscus van Sales, die verbonden werd aan de kerk van Les Saleses. Later werd aan het klooster, ondertussen omgevormd tot school, een extra verdieping toegevoegd en de tuin werd een schoolplein. In 1960 legde men er ook een zwembad en gymnastiekzaal aan. Vanaf 1967 werden de administratieve ruimtes, het muzieklokaal, de bibliotheek, de laboratoria en een polyvalente ruimte ingericht. Enkele jaren geleden, in 2010, werd trouwens de 125ste verjaardag van de inwijding van de kerk gevierd. Hiervan kan men nog een inscriptie vinden aan de toegangspoort.

De kerk en het voormalige klooster van Les Saleses liggen vlakbij metrostation Verdaguer, een halte van metrolijnen L4 (gele lijn) en L5 (blauwe lijn).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten