maandag 30 juli 2012

Chocolademuseum van Barcelona

In één van mijn vroegere artikelen over minder bekende musea in Barcelona had ik het reeds kort over het Museu de la Xocolata. Deze keer wil ik wat dieper ingaan op de geschiedenis van dit museum en wat je er precies kunt zien.

Chocolademuseum
Eigenaar van het Chocolademuseum is de Gremi de Pastisseria de Barcelona, de Gilde van Banketbakkers van de provincie Barcelona. Het museum is gevestigd in een gebouw van het voormalige klooster van Sant Agustí in El Born, een buurt in de wijk La Ribera in het oude stadscentrum. De deuren van het complex gingen open in het jaar 2000.

Sinds de 15de eeuw heeft chocolade altijd een bijzondere rol gespeeld in Barcelona. De haven van de stad was bijvoorbeeld gedurende lange tijd het vertrekpunt van dit product voor de verspreiding en handel doorheen Europa.

Het historische gebouw waar het Museu de la Xocolata is gelegen, had ook reeds een band met chocolade. In de 18de eeuw werden de broeders Augustijnen uit het klooster gezet en werd het complex door de troepen van Bourbon omgevormd tot kazerne. In het leger werd toen veel chocolade geconsumeerd. Volgens de voorschriften in die tijd stond chocolade zelfs verplicht op het menu van de soldaten. Ook de militairen die van wacht waren aten vaak chocolade.

De bedoeling van het Chocolademuseum is allerlei activiteiten te verzorgen in verband met de chocoladecultuur in het algemeen en de plaatselijke traditie van banketbakken en chocoladeverwerking in het bijzonder.

In het museum kun je de geschiedenis van de chocolade zien aan de hand van 7 etappes, vanaf het oorspronkelijke gebruik van chocolade in pikante drankjes door de Meso-Amerikaanse volkeren tot de verwerking ervan in bonbons sinds haar aankomst in Europa. Er wordt dieper ingegaan op haar faam, die tussen realiteit en mythe in ligt, vooral omwille van de geneeskundige en lustopwekkende eigenschappen en voedzame kwaliteiten die haar worden toegeschreven.

In de permanente tentoonstelling van het museum worden tevens diverse indrukwekkende chocoladefiguren gepresenteerd, waaronder een replica van de Pietà van Michelangelo van meer dan 30 jaar oud, een reproductie van het vierspan van Ben-Hur en een 30 kilo zware Floquet de Neu, de vroegere wereldberoemde albino gorilla uit de zoo van Barcelona.

Er worden eveneens regelmatig tijdelijke exposities georganiseerd zoals ter gelegenheid van de Internationale Wedstrijd voor Chocoladefiguren. Elk jaar vindt deze wedstrijd plaats rond een thema zoals het Jaar van Dalí of het jaar van Gaudí.

In de loop van haar bestaan organiseerde het Chocolademuseum al een brede waaier aan activiteiten voor jong en oud, waaronder workshops voor het maken van gebak, bonbons en chocoladefiguren en wijn- en cavadegustaties. Daarnaast werden er nog conferenties, boekpresentaties en theater-, poëzie- en muziekvoorstellingen gehouden.

Het Chocolademuseum van Barcelona ligt aan de Carrer Comerç nr 36 en is bereikbaar met metrolijnen L1 (halte Arc de Triomf) en L4 (halte Jaume I). De openingsuren zijn: van maandag tot en met zaterdag van 10 tot 19u en op zon- en feestdagen van 10 tot 15u. Meer informatie kun je nalezen op de website van het Museu de la Xocolata.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten