donderdag 26 juli 2012

Modernistische architect Rubió i Bellver

Joan Rubió i Bellver was een modernistische architect (1870-1952) uit Reus, vlakbij Barcelona. Hij was van 1893 tot 1905 een leerling en assistent van Antoni Gaudí die hij hielp bij de bouw van ondermeer de Sagrada Família, Casa Batlló, Parc Güell, Casa Calvet en de Torre Bellesguard.

Hij voerde ook een aantal werken uit aan het Palau de la Generalitat de Catalunya. De bekendste hiervan is de neogotische brug in de Carrer del Bisbe, het straatje tussen het plein voor de kathedraal en de Plaça de Sant Jaume, die werd aangelegd tussen 1923 en 1928. Twee van zijn andere belangrijke realisaties in Barcelona zijn het Casa Pomar en het Casa Golferichs.

Casa Pomar

Casa Pomar, voluit Casa Isabel Pomar, is een prachtig modernistisch huis aan de Carrer de Girona nr 86. Het werd opgericht tussen 1904 en 1906. Het is tegenwoordig privébezit en het kan binnenin helaas niet bezocht worden.

Ondanks de smalle gevel is Rubió i Bellver erin geslaagd om het huis te laten opvallen tussen de andere gebouwen. Hij plaatste een galerij aan de gevel van de eerste verdieping met aan de onderkant groene keramiek en smeedijzer, net als aan de balkons op de andere verdiepingen. Het huis doet ook wel denken aan een kerk. Casa Pomar is gelegen vlakbij de halte Girona van de gele metrolijn L4.

Casa Golferichs

Casa Golferichs werd door Rubió i Bellver gebouwd in 1901 in opdracht van Macari Golferichs, een handelaar in exotisch hout. Het huis staat aan de Gran Via nr 491. Na de Spaanse burgeroorlog (1936-39) werd het een godsdienstige school. In de jaren 60 wou een bouwpromotor het gebouw neerhalen en er appartementen in de plaats zetten maar dat plan stuitte op groot burenprotest.

In 1980 kocht de stad Barcelona het pand en in 1987 werd een ontwerpwedstrijd georganiseerd voor de renovatie van het huis. De laatste verbouwing dateert van 2004. Sinds vele jaren is er een actief buurthuis gevestigd van de wijk Eixample dat ook bezocht kan worden. Er vinden ondermeer tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Het hoofdgebouw van Casa Golferichs is een combinatie van verschillende vormen en materialen (zichtbare baksteen, metselwerk en keramiek). De galerij boven de toegangsdeur bevat keramiek in diverse kleuren en geglazuurde baksteen. Casa Golferichs ligt vlakbij de halte Rocafort van de rode metrolijn L1.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten