vrijdag 23 augustus 2013

Binnentuinen in de wijk Eixample

Op tientallen plekken in het centrum van Barcelona liggen, verborgen tussen de huizenblokken, publiek toegankelijke tuinen. In de wijk Eixample zijn er maar liefst 42 dergelijke groene plekken, de ene al wat groter dan de andere.

Binnentuinen Eixample

In sommige binnentuinen kun je nog overblijfselen zien uit een industrieel verleden, zoals de schoorsteen in de tuin van de voormalige fabriek Bayer (Carrer de Calàbria nr 264) en de biertank van de brouwerij Damm in de Jardí de Montserrat Roig (Carrer del Rosselló nr 488). Andere zijn speciaal bedoeld als speeltuin voor de kids zoals de Jardí de Beatriu de Pinós-Milany (Carrer del Rosselló nr 143), die onder andere beschikt over pingpongtafels.

Op de hoek van de Avinguda Diagonal met de Passeig de Gràcia bevindt zich één van de stadstuinen met de grootste diversiteit aan planten en bomen, de Jardí del Palau Robert. In de Carrer de Roger de Llúria nr 56 ligt de binnentuin van de Torre de les Aigües, één van de koelste plekken van de wijk waar ’s zomers een kunststrandje is aangelegd aan een zwembad.

Sommige van deze typische binnentuinen liggen naast culturele centra zoals de Jardí de la Casa Elizalde (Carrer de València nr 302) die grenst aan een buurthuis waar talloze activiteiten worden georganiseerd. De Jardí de Càndida Pérez (Carrer del Comte Borrell nr 44), bijvoorbeeld, deelt haar ingang met de Biblioteca de Sant Antoni.

De meeste binnentuinen in het centrum van Barcelona openen de deuren om 10 uur ’s ochtends. Tegen zonsondergang worden ze afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten