maandag 19 augustus 2013

Exposities met hedendaagse kunst

Voor de eerste keer organiseren het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en het tentoonstellingscomplex CaixaForum samen een expositie. De tentoonstelling biedt een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Barcelona en loopt gelijktijdig in de twee musea tot eind december 2013.

Exposities Hedendaagse Kunst

Deze unieke expositie kreeg de titel “Art, dos punts”, wat betekent: “Kunst, twee punten”. De bedoeling ervan is de relatie te schetsen tussen moderne kunst en avant-garde, zoals die sinds het einde van de 19de eeuw tot de dag van vandaag aanwezig is. Hoewel de kunstwerken in zekere mate chronologisch zijn geordend, is de tentoonstelling opgebouwd rond verschillende thema’s.

In “Art, dos punts” wordt hedendaagse kunst ondermeer geconfronteerd met historische werken en documenten van het einde van de 19de eeuw. Vanaf de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929 werd Barcelona zich namelijk bewust van haar modern karakter. Dit uitte zich in de ontwikkeling van moderne architectuur, grafische vormgeving, toegepaste kunsten en experimentele poëzie die braken met de traditionele kunst.

In de expositie wordt de moderne kust vergeleken met de avant-garde tot op het moment van de institutionalisering van deze laatste, aan het einde van de 20ste eeuw. Het tot stand komen in de jaren 1980 van de collectie van de Stichting La Caixa, die ondermeer CaixaForum beheert, en de opening van het MACBA in 1995 waren een belangrijk onderdeel in dit proces. Die ontwikkeling vond plaats in een periode die post-modernisme wordt genoemd en gepaard ging met de positionering van Barcelona als wereldstad.

“Arts, dos punts” bevat onder andere werken van Eric Baudelaire, Marcel Broodthaers, Joan Brossa, Alice Creischer, Dieter Roth, Öyvind Fahlström, Eulàlia Grau, Craigie Horsfield, Hans Haacke, Richard Hamilton, Jenny Holzer, William Kentridge, Muntadas, Joan Rabascall, Xavier Ribas, Antoni Tàpies, Edgardo Antonio Vigo, Oriol Vilanova en Jeff Wall.

Meer informatie over de tentoonstelling, zoals de openingsuren en de toegangsprijzen, kun je nalezen op de website van “Art, dos punts”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten