woensdag 28 augustus 2013

Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis

Aan de Carrer d’Aragó nr 299 staat een bijzonder pittoreske kerk, de Església de la Concepció. De volledige benaming is een mond vol, namelijk Església de la Parròquia de la Puríssima Concepció i Assumpció de Nostra Senyora (Kerk van de Parochie van de Onbevlekte Ontvangenis en Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart). Het prachtige interieur van deze kerk maakt het één van de geliefkoosde plekken voor de Barcelonezen om in het huwelijk te treden. De verschillende zalen van het bijhorende klooster staan trouwens ter beschikking voor feesten en bijeenkomsten.

Kerk Onbevlekt Ontvangenis

De Església de la Concepció en het klooster zijn gotische bouwwerken. Oorspronkelijk stond het complex naast de oude stadsmuren van Barcelona, op een plek waar nu Plaça d’Urquinaona is gelegen. Het was gebouwd aan het einde van de 13de eeuw en behoorde toe aan het klooster van Santa Maria de Jonqueres. Voor de uitbreiding van de stad besliste het stadsbestuur in 1869 om dat klooster af te breken.

Enige tijd later besloot men om het complex steen voor steen te verhuizen naar een nieuw aangelegde wijk, met name Eixample. In 1871 verhuisde men de kerk en in 1888 het klooster. In 1879 werd nog een klokkentoren toegevoegd. Deze was afkomstig van de Església de Sant Miquel, een kerk die oorspronkelijk stond vlakbij het stadhuis van Barcelona maar die in 1869 afgebroken was om de uitbreiding van de gebouwen van het stadhuis mogelijk te maken.

In de loop der jaren werden een aantal renovatiewerken uitgevoerd aan het complex van de Església de la Concepció, ondermeer na beschadigingen opgelopen tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39). Sinds 1942 staat aan het altaar van de kerk een beeldhouwwerk van de beschermheilige van de kerk, La Immaculada Concepció. Sinds 2001 vindt er opnieuw een volledige renovatie plaats van het bouwwerk.

De kerk is toegankelijk op werkdagen van 7u30 tot 13u en van 17u tot 21u, op zon- en feestdagen van 7u30 tot 14u en van 17u tot 21u. Houd er rekening mee dat de ingang zich bevindt om de hoek, in de Carrer de Roger de Llúria nr 70. Op werkdagen kun je er ook naar binnen tussen 13u en 17u, maar dan via de poort aan de Carrer de Roger de Llúria nr 70 bis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten